Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V.

10. 10. 2024. 14:43 >> 14:46

FRANCUSKA

U Marselju obilježeno 90 godina od ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića

Srpska ministarka za brigu o porodici i demografiju i izaslanica predsjednika srpske Vlade Milica Đurđević Stamenkovski položila je juče vijenac na mjestu gdje je prije 90 godina izvršen atentat na kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Marseju.

Kako prenosi Tanjug, ona je istakla da je kralj Aleksandar bio autentični branilac Evrope, tvorac ujedinjenja, okupljanja, integracija, kako na području na kojem su živjeli srpski i drugi jugoslovenski narodi, tako i van njih, u okvirima Male Antante.

Ministarka je naglasila da je srpski narod svoju nacionalnu sudbinu dijelio sa tadašnjom Francuskom, a to je bila i lična sudbina kralja Aleksandra.

"Njegova nacionalna, politička i idejna zaostavština obavezuje da se pred današnjim izazovima podsjetimo na naša savezništva, koja su u borbi skovana i u teškim vremenima dokazana, vjerujući da naše prijateljstvo ne pripada samo istorijskom iskustvu, već i mostovima budućnosti koje zajednički gradimo", zaključila je Đurđević Stamenkovski, saopštilo je ministarstvo.

Na ceremoniji obilježavanja 90 godina od ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, prisutnima se obratio prefekt regiona Provansa-Alpi-Azurna obala i prefekta Buš-du-Roni Kristof Mirman.

U delegaciji srpske Vlade bio je i ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније