Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

24. 09. 2024. 08:56 >> 08:56

SMATRAN PRIJETNJOM

Polarni medvjed zalutao na obalu Irske, policija ga ubila

Policija je ubila polarnog medvjeda koji je primijećen ispred vikendice u selu na Islandu nakon što je smatran prijetnjom, saopštile su vlasti u petak.

Medvjed je ubijen u četvrtak popodne na sjeverozapadu Islanda nakon što je policija konsultovala Agenciju za životnu sredinu, koja je odbila da premijesti životinju, rekao je za Asošijeted pres šef policije Vestfjorda Helgi Jenson.

„To nije nešto što volimo da radimo. U ovom slučaju, kao što vidite na slici, medvjed je bio veoma blizu ljetnjikovca. Tamo je bila jedna starica", rekao je Dženson, a prenosi CNN.

Vlasnica, koja je bila sama, bila je uplašena i zaključala se na sprat dok je medvjed preturao po njenom đubretu, rekao je Dženson. Kontaktirala je svoju ćerku u Rejkjaviku, glavnom gradu zemlje, preko satelitske veze i pozvala pomoć.

„Ostala je tamo“, rekao je Dženson, dodajući da su drugi izletnici u tom području otišli ​​kućama.

Polarni medvjedi nisu porijeklom sa Islanda, ali povremeno dolaze na obalu nakon putovanja ledenim pločama sa Grenlanda, kaže Ana Sveinsdotir, direktorka naučnih kolekcija na Islandskom institutu za prirodnu istoriju. Mnoge sante leda primijećene su kod sjeverne obale posljednjih nekoliko nedjelja.

Iako su napadi polarnih medvjeda na ljude izuzetno rijetki, studija objavljena u Vildlife Societi Bulletin-u iz 2017. kaže da je gubitak morskog leda usljed globalnog zagrijevanja doveo do dolaska više gladnih medvjeda na kopno, što ih dovodi u veće šanse za sukobe sa ljudima i povećava rizik i za jedne i za druge.

Od 73 dokumentovana napada polarnih medvjeda od 1870. do 2014. u Kanadi, Grenlandu, Norveškoj, Rusiji i Sjedinjenim Državama — u kojima je poginulo 20 ljudi, a povrijeđeno 63 — 15 se dogodilo u posljednjih pet godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније