Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

02. 10. 2024. 16:04 >> 16:04

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SAOPŠTIO

Gutereš persona non grata u Izraelu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac proglasio je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša za personu non grata, momentalno mu zabranivši ulazak u Izrael.

Saopštenje je objavljeno u srijedu kao odgovor na, kako Kac tvrdi, neuspjeh Gutereša da „nedvosmisleno osudi“ iranski napad na Izrael, što smatra podrškom terorističkim organizacijama.

"Svako ko ne može nedvosmisleno da osudi gnusni napad Irana na Izrael ne zaslužuje da kroči na izraelsko tlo“, rekao je Kac.

On je optužio Gutereša da je antiizraelski šef UN-a koji pruža „podršku teroristima“, kao što su Hamas, Hezbolah, jemenski Huti pobunjenici i Iran.

Odluka je uslijedila nakon niza Gutereševih izjava koje, prema Kacu, odražavaju kontinuiranu pristrasnost protiv Izraela od početka sukoba. Kac je kritikovao lidera UN zbog toga što nije zauzeo čvrst stav o Hamasovim zločinima 7. oktobra 2023. i što nije insistirao na rezolucijama kojima se grupa označava kao teroristička organizacija.

„Gutereš će generacijama koje dolaze biti zapamćen kao mrlja u istoriji UN. Izrael će nastaviti da brani svoje građane i štiti svoje nacionalno dostojanstvo, sa ili bez Antonija Gutereša", dodao je ministar spoljnih poslova.

Gutereš još nije odgovorio na saopštenje.

Prije iranskog napada u utorak, Gutereš je pozvao na hitan prekid vatre, navodi se u saopštenju njegovog portparola Stefana Dužarika. U saopštenju se upozorava da se „svestrani rat u Libanu mora izbjeći po svaku cijenu“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније