Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

14. 07. 2024. 12:19 >> 12:21
Čitaj mi:

GRAD TEATAR

Izložba u Budvi: Za Lubardu Crna Gora je bila nadahnuće

Svečanim otvaranjem izložbe “Petar Lubarda – novo kadriranje” u crkvi Santa Maria in Punta u budvanskom Starom gradu, sinoć je započeo likovni program festivala Grad teatar.

Izložbu su kreirali Filip Mikić, autor video rada, te istoričari umjetnosti Snežana Ivović i Miloš Marjanović, u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore.

Glavna urednica programa festivala Svetlana Ivanović istakla je da je likovni program festivala vezan za 13. jul, Dan državnosti Crne Gore, naglašavajući autentičnost crnogorske likovne scene.

"Ove godine likovna scena obilježava značajan jubilej, 50 godina od smrti jednog od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih slikara, Petra Lubarde. Upravo smo se stoga i odlučili da sa dragim prijateljima sa Cetinja, Narodnim muzejom Crne Gore, još jednom pokušamo da uđemo u zajednički projekat”, kazala je Ivanović.

Istoričarka umjetnosti Snežana Ivović naglasila je da je Lubardino stvaralaštvo duboko inspirisano Crnom Gorom i njenim vrijednostima.

"Za Lubardu, Crna Gora je bila najveći učitelj i vječno nadahnuće. Ona ga je iznjedrila i darovala mu svoje božanske darove, ali i tragične usude", zaključila je ona. 

Izložba će biti otvorena do 14. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније