Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

19. 09. 2024. 08:24 >> 08:52
Čitaj mi:

SIMPOZIJUM U DANILOVGRADU

Skulptori Matusevih i Babović posvećeni slovima u kamenu i metalu

U Umjetničkoj koloniji u Danilovgradu u toku je Internacionalni simpozijum skulpture, koji ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Juče su se medijima predstavili vajari učesnici ovogodišnjeg Simpozijuma, Tomaš Matusevih iz Poljske i Milivoje Babović iz Crne Gore.

Prisutnima su se obratili i v.d. poslovnog direktora Umjetničke kolonije Andrija Radulović i vajari učesnici ovogodišnjeg Simpozijuma, Matusevih i Babović.

Kako navode u saopštenju, ova dva priznata vajara govorila su o svom prethodnom stvaralaštvu, a zatim i o projektima koje su započeli u okviru Internacionalnog simpozijuma skulpture u danilovgradskoj Umjetničkoj koloniji.

"Dva vrsna skulptora spaja upravo umjetnička posvećenost slovima, na primjeru Matuseviha latinična, u slučaju Babovića ćirilična, iz prve štampane knjige kod Južnih Slovena - Oktoih prvoglasnik. Upravo jedno od njih, rađeno u monumentalnoj kombinaciji kamena i metala, sa visinom od skoro četiri metra biće otkriveno na predstavljanju radova završenih u okviru Internacionalnog simpozijuma skulpture, čime će ujedno biti obilježen i jubilej od 530 godina štamparstva u Crnoj Gori", navode u saopštenju.

Govoreći o svom boravku u Danilovgradu, Matusevih podsjetio se 2019. godine, kada je već bio ovdje, na čelu delegacije Akademije nauka i umjetnosti Poljske.

Sa prisutnima je podijelio svoje oduševljenje Kolonijom koja odiše posvećenim umjetničkim radom i predstavlja bogatstvo kojeg su, kako se nada, svjesni svi građani Danilovgrada, ali i cijele Crne Gore. Posebno je izdvojio prijatan boravak u Umjetničkoj koloniji i izvrsnu saradnju sa zaposlenima - vajarima Veliborom Pavićevićem i Jovetom Ljumovićem, kao i administratorkom, Aleksandrom Pavićević.

Na samom kraju, v.d. poslovnog direktora JU "Umjetnička kolonija", Andrija Radulović najavio je Međunarodni naučni skup - simpozijum na kome će učestvovati petnaest istaknutih vajara, teoretičara umjetnosti, univerzitetskih profesora, estetičara na temu “Savremena skulptura - izazovi i tendencije”.

Simpozijum koji traje od početka septembra se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Opštine Danilovgrad. Tradicionalni sponzor kada je u pitanju kamen je "Maljat Stone" AD.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније