Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 09. 2024. 10:21 >> 10:21

Međunarodni festival debitantskog igranog filma

Dodjeljene nagrade na IX izdanju Džada Film Festa

 Sinoć je u Podgorici, u Bloku 5, održana svečana dodjela nagrada IX izdanja Džada Film Fest-a, pred mnogobrojnom publikom.

Žiri u sastavu Christopher Thoke, Melina Pota Koljević i Nataša Pavlović donijeli su odluku o ovogodišnjim dobitnicima.

Najbolji igrani debitantski film devetog izdanja DžFF-a je “Supermarket” crnogorskog reditelja Nemanje Bečanovića, najbolji reditelj debitant je Ivan Marinović, autor filma “Živi i zdravi “, a posebno priznanje žirija pripalo je srpskom reditelju Luki Mihailoviću za film “Indigo kristal”.

Njemački producent i predsjedavajuću žirija Christofer Thoke u obrazložanju odluke o najboljem debitantskom filmu istakao je: “Glavni junak ove izrazito filozofske filmske priče provodi noć u supermarketu, i tokom filma gledalac postaje svjestan da je to slika suštine života savremenog čovjeka. Film šalje poruku o ispraznosti i konzumerizmu koji u sve većoj mjeri oblikuje našu egzistenciju.
Zbog izuzetno originalnog pristupa jednoj univerzalnoj temi, žiri dodijeljuje nagradu filmu Supermarket, reditelja Nemanje Bečanovića.”

U obrazloženju odluke o nagradi za najboljeg debitantskog reditelja, Nataša Pavlović je izjavila da: “ Reditelj filma ŽIVI I ZDRAVI vrlo duhovito i sa puno simpatije prema akterima, preispituje suštinu jednog rituala, suprotstavljajući je formi, koju svi fanatično ispunjavaju. Tema je Bergmanovska, a rediteljski pristup se rukovodi razumijevanjem mediteranskog podneblja.
Nagradu za najbolju režiju stoga dodeljujemo crnogorskom reditelju Ivanu Marinoviću.”

“Žiri želi da posebno pohvali film koji na životno i umjetnički istinit način istražuje stvarnost mladih ljudi na društvenoj margini. Filmska priča prati ritam stvarnosti u ubrzanom tempu koji nam otkriva suštinu i pozadinu svijeta na koji su osuđeni društveni otpadnici.
Specijalno priznanje žiri dodeljuje filmu Indigo Kristal reditelja Luke Mihailovića.”- istakla je Melina Pota Koljević u svom obraćanju.

Predstavnica pokrovitelja i sponzora nagradnog fonda Universal Capital banke, gospođa Ozana Popović, uručila je čekove dobitnicima nagrada za najbolji debitantski filma i najboljeg režisera debitanta. “Universal Capital Banka je godinama unazad dio ove uspješne priče koja objedinjuje strasti ka sedmoj umjetnosti, ali i predanost i viziju ka izgradnji boljeg, inkluzivnijeg i pravednijeg društva za sve nas. Ova saradnja, koja je iz godine u godinu sve uspješnija ostavlja trajan pečat i inspiriše, pružajući neprocjenjiva iskustva svima koji su dio ove filmske avanture.

Radujemo se nastavku sjajne saradnje koju imamo sa predstavnicima Džada Film Festiva, koji ulazu svoje maksimalne napore i svake godine prevazidju očekivanja svojim profesionalnim pristupom i ljubavi koju prenose na ovaj događaj.”- istakla je gospođa Popović.

Novčani ček i statuu za najbolji debitantski film primio je Nemanja Bečanović, dok je u ime dobitnika nagrade najboljeg režisera debitanta nagradu preuzeo protagonista filma “Živi i zdravi” Goran Slavić. Zbog sprečenosti da prisustvuje dodjeli nagrada reditelju Luki Mihailoviću će biti naknadno dostavljeno Special Mention priznanje.

Poslije dodjele nagrada emitovan je film “Živi i zdravi”, a publici su se prije početka poklonili Sejdo Alilaj, Stefan Vuković i Goran Slavić.

Danas u nedjelju, 15. septembra, u Dječjem parku, od 18 časova sve mališane čeka Džada Junior program, a njima je namijenjen i hrvatski film sa engleskim titlom “Dnevnik Pauline P” koji će biti prikazan oko 19 časova.

Ovom projekcijom se i završava IX izdanje Džada Film Fest-a koje je organizovala marketing agencija Link Creative Studio, uz podršku pokrovitelja Ministarstva kulture i medija, Glavnog grada Podgorice, Sekretarijata za kulturu Podgorice, Francuskog instituta i ambasade u Crnoj Gori, kao i partnera UNDP, kompanije Nikšićka pivara i Glovo, i prijatelja festivala Marienplatz, Educo centar i Arhimed.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније