Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Anka Lubarda, TVCG

18. 09. 2024. 20:12 >> 20:12
Čitaj mi:

50 godina od smrti Lubarde

Predstavljena konzervirana i restaurirana slika "Trinaestojulski ustanak"

U dvorcu Kralja Nikole, a povodom 50 godina od smrti Petra Lubarde predstavljena je konzervirana i restaurirana slika jednog od najvećih jugoslovenskih slikara. Riječ je monumentalnom djelu ,,Trinaestojulski ustanak".

U još uvijek neuseljenom ali skoro renoviranom Dvorcu kralja Nikole, Trinaestojulski ustanak, konzervirana i restaurirana slika jednog od najvećih, Petra Lubarde. Slika Trinaestojulski ustanak, u Javnoj ustanovi Muzeji i Galerije nalazi se od 60-tih godina prošlog vijeka. I nije bila dobro čuvana.

,,Bila je veoma oštećena i mi smo tražili način kako sliku da konzerviramo i kako da je vratimo u prvobitno stanje i tu su nam izašli u susret iz Kuće Legata u okviru koje se nalazi i Legat Petra Lubarde“, kazala je direktorica JU Muzeji I galerije Nikšić Vesna Todorović.

Proces konzervacije i restauracije trajao je više od godinu a pratili su ga brojni problemi. Slika dimenzija 5,50 sa 2,50 koja nije mogla biti tretirana u konzervatorskom ateljeu, najveća je na kojoj je radila konzervatorka Vanja Jovanović.

,,Kad sam je vidjela izrazila sam sumnju da se radi o ulju. Ništa mi nije to nagovještavalo, ni potez ni kako taj završni bojani sloj nije mi ukazivao da se radi o ulju i zato smo morali da uradimo tehnološke analize ali ne destruktivnim metodama, odnosno bez uzimanja uzorka sa slike”, istakao je viši konzervator Vanja Jovanović.

Tu se otvorio novi problem jer nijedna institucija ni fakultet u Crnoj Gori, po riječima Jovanović nema aparat koji snima spektre i otkriva o kojem je slikarskom vezivu riječ. Za taj dio spašavanja Trinaestojulskog ustanka angažovan je Tehnološki fakultet u Novom sadu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније