Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.J.

17. 09. 2024. 06:57 >> 06:54
1
Čitaj mi:

boris mugoša

Nismo ponudili bajkovita nego realna rješenja

Unapređenje infrastrukture, izgradnja novih bulevara i podzemnih garaža olakšaće svakodnevni život građana u Podgorici, smanjiti saobraćajne gužve i riješiti problem nedostatka parkinga. To su samo neki od ključnih prioriteta za razvoj Podgorice za koje se zalaže nosilac liste "Evropski savez - Podgorica za primjer", Boris Mugoša.

Šta su ključni prioriteti kada je u pitanju razvoj Podgorice?

Naša vizija je veoma jasno definisana u sloganu - Podgorica za primjer. Sugrađanima nismo ponudili bajkovita rješenja nego realna, konkretna i održiva kako bi Podgorica nakon 29. septembra bila primjer čistijeg, zelenijeg, saobraćajno sređenijeg, socijalno odgovornijeg i kulturno bogatijeg grada; grada u kojem će mladi imati ambijent adekvatan i za rad i za provod, preduzetnici imati povoljan poslovni ambijent da realizuju svoje ideje, a najstariji sugrađani dostojanstvene uslove za život.

To podrazimijeva unapređenje infrastrukture, uključujući izgradnju novih bulevara i podzemnih garaža, što će olakšati svakodnevni život građana, smanjiti saobraćajne gužve i riješiti problem nedostatka parkinga. Zatim, rješavanje problema vodosnadbijevanja u gradskim i prigradskim naseljima; realizaciju projekta uspostavljanja sistema za prečišćavanje otpadnih voda i širenja kanalizacione mreže na prigradska naselja. Naš program predviđa sveobuhvatno rješavanje problema otpada. Izgradićemo savremeni reciklažni centar, koji će omogućiti efikasnu preradu različitih vrsta otpada i njihovu ponovnu upotrebu; pararelno raditi na jačanju komunalnih službi, koje će biti bolje opremljene i organizovane, kako bi ulice grada bile čiste i uređene; pojačati i edukativne kampanje kako bismo građanima ukazali na važnost pravilnog zbrinjavanja otpada; investiraćemo u nove kontejnere i infrastrukturu za odvajanje otpada, što će olakšati reciklažu i smanjiti zagađenje.

Naš cilj je da Podgorica postane grad u kojem su čistoća i pristup čistoj vodi standard, a ne privilegija. Uz to, planiramo velike projekte ozelenjavanja grada, uključujući sadnju 4.000 stabala, što će poboljšati kvalitet vazduha i povećati broj zelenih površina za odmor i rekreaciju.

Prioritet je poboljšanje uslova za obrazovanje, što podrazumijeva realizaciju odnosno početak gradnje 4 vrtića i 4 osnovne škole u 4 naredne godine u Podgorici gdje bi Glavni grad i finansijski participirao u izgradnji navedenih objekata, obzirom na to da je izgradnja tih objekata u nadležnosti države. Osim toga, grad bi učetvovao u rješavanju problema produženog boravka za veliki broj djece, nebezbjesnosti u školskim dvorištima,  kao i pokrenuo bebisiting servis.

Podgorica treba da postane kulturni i zabavni centar regiona. Naš program obuhvata razvoj grada kao lidera u kulturi i festivalima kroz konkretna rješenja, jačanje institucija kulture i podrške kulturnim stvaraocima, kreiranje koncepta kulturnih dešavanja 365 dana u godini.

Bavili smo se i neophodnošću poboljšanja sportske infrastrukture, koja uključuje izgradnju atletskog stadiona i multifunkcionalne dvorane za borilčke sportove. Planirali smo i osnivanje rukometne akademije Budućnost i još mnogo aktivnosti usmjerenih na unapređenja uslova za bavljenje sportom.

Znate da se bavim u kontnuitetu socijalnom politikom i tu je predviđen sijaset veoma važnih mjera usmjerenih na one kojima je podrška najpotrebnija, a koje uključuju besplatan vrtić i užinu za djecu iz porodica u riziku, podršku djeci iz tih porodica da se bave sportom, programe podrške žrtvma nasilja, osnivanje Centra za podršku maloljetnicima pogođenim bolestima zavisnosti, unapređenje uslova života RE populacije, jačanje servisa personalne asistencije za OSI i druge mjere usmjerene na poboljšanje njihog položaja u društvu, izgradnju još jednog Doma za stare,realizaciju programa Aktivni penzioneri, jačanje geronto servisa, uvođenje tzv.socijalnih penzija za one koji ne mogu ostvarivati prava iz PIO,  besplatan javni prevoz za đake, studente i penzionere i dr.

Bavili smo se ozbiljno i nezadovoljavajućim poslovnim ambijentom u Podgorici i predložili značajno smanjenje brojnih opterećenja za sve one koji žele da privređuju u našem gradu. Osim toga, predvidjeli smo subvencije i druge mjere podrške za deficitarna zanimanja, zanate, žensko i socijalno preduzetništvo kao i za naše poljoprivrednike. 

Na kraju, želimo da Podgorica bude ne samo glavni grad Crne Gore, već i primjer evropskog grada po vrijednostima, u skladu s principima Evropske unije – sigurnost, stabilnost, transparentnost i konstantni napredak.

Koji elementi vašeg političkog programa čine jedinstvenu ponudu za građane Podgorice?

Kao što sam naveo u odgovoru na prvo pitanje, naš program je realan, konkretan, ostvariv i jedinstven jer se fokusira na sveobuhvatne projekte koji direktno unapređuju svakodnevni život građana. Predvidjeli smo cijeli set mjera u svim oblastima u kojima postoje ogromni problemi u funkcionisanju grada. Ono što je u našoj programskoj ponudi specifično je da su broja rješenja posljedica konkretnih predloga građana kao i činjenice da smo u koncipiranju programa uključili brojne nestranačke ličnosti koje imaju izuzetno kvalitetno praktično iskustvo u raznim oblastima (prostorno planiranje, privreda, turizam, socijalna politika, kultura, sport, obrazovanje i dr.).

Najzad, težimo tome da Podgorica postane pravi evropski grad, ne samo po formalnim statusima, već i po vrijednostima. Evropski principi održivosti, digitalizacije i transparentnosti biće osnova svih naših projekata. Naš cilj je da Podgorica postane lider u regionu, postavljajući standarde u kvalitetu života, radu gradske uprave i ekološkoj održivosti.

Ko su vaši najpoželjniji partneri?

Evropski savez se opredijelio za nastup u ovom modelu nadstranačke platforme koju čine politički subjekti i nepartijske ličnosti prepoznate po rezultatima svog rada, jer smatramo odgovornim da pred građane Podgorice izađemo sa jasnom političkom i programskom platformom i kandidatkinjama i kandidatima koji su dosadašnjim radom pokazali da mogu preuzeti odgovornost za vođenje Glavnog grada. Kao što vidite, naša kampanja je pozitivna i mi smo fokusirani na potrebe građana Podgorice, ne bavimo se drugim političkim opcijama, u koaliciji smo sa našim sugrađanima i bavimo se definisanjem rješenja za brojne probleme u gradu sa kojima se svakodnevno suočavaju. Na osnovu reakcija građana siguran sam da ćemo ostvariti odličan rezultat i da ćemo biti okosnica buduće vlasti. 

Postizborna saradnja je jedino moguća na bazi jasnog i preciznog programskog dogovora o svemu onome što je potrebno uraditi u narednom četvorogodišnjem periodu kako bi Podgorica bila grad za primjer. Razvoj evropskog grada je naš priotitet. Naravno, nismo nepoznati u javnosti i zna se koji je vrijednosni okvir u okviru kojeg možemo razgovarati sa potencijalnim partnerima. Prostojnost, razum i stručnost je naša misija a dostojanstvena Podgorica i Crna Gora naš prioritet. Onaj ko se uklapa u naše programske i vrijednosne okvire može biti naš potencijalni partner, a onaj ko nema emociju prema potrebi njegovanja autentičnih vrijednosti Titograda i dinamičnog razvoja savremene Podgorice, ko ima negativan odnos prema sportskim simbolima grada, ko koristi lokalne funkcije za ideološke porive, revanšizam, revizionizam i mijenjanje vrijednosnog krvotoka Podgorice, ko ne afirmiše kulturu dijaloga i međusobnog uvažavanja i slično ne može biti naš saveznik.

S druge strane, insistiraćemo na stručnosti, a ne partijskoj knjižici, jer se pokazala sva štetnost krute partitokratije u prethodnom periodu. Otvorićemo gradsku upravu nestranačkim ličnostima, zaposlenima u sistemu Glavnog grada koji imaju veoma kvalitetno znanje a nisu dobili priliku da obavljaju najvažnije rukovodeće funkcije. Oni koji imaju partijsku pripadnost a budu na rukovodećim funkcijama će morati da zamrznu svoje partijsko djelovanje dok obavljaju navedene funkcije.

Kako vidite razvoj Podgorice u prethodnom periodu?

Kako su radili u prethodnih godinu i po slikovito pokazuje način na koji su se urušili. Odlazeća vlast je uspjela, nažalost, da za manje od godinu i po ozbiljno dovede u pitanje funkcionalnost sistema Glavnog grada u brojnim segmentima a imali su npr. budžet sa preko 100 miliona eura, podršku sa državnog nivoa i dr. 

Gdje se god okrenemo možemo vidjeti primjere nesposobnosti, kao i neznanja i/ili loše namjere. Da ne govorim o nečistoći jer smo često svjedoci slika grada koje ozbiljno zabrinjavaju, o saobraćajnim zagušenjima koja su sve veća i veća, rastu cijene usluga gradskih preduzeća koje nijesu posljedica poboljšanja uslova za pružanje istih, sporoj realizaciji kapitalnih investicija koje su naslijedili i trebali da privedu kraju a uz to bez ikakvih novih investicija, o tome da na određenim mjestima upravljanja u gradskoj upravi, institucijama i preduzećima su ljudi bez adekvatnih kvalifikacija i radnog iskustva što sve ima ogromne negativne posljedice na brojne segmente funkcionisanja grada i nailazi na svakodnevne osude velikog broja građana.

Osim toga, pojedina lokalna preduzeća su skliznula u ozbiljne probleme u poslovanju, jer su se nove upravljačke strukture dominantno bavile partijskim zapošljavanjem i revanšizmom, a ne suštinskom brigom za razvoj Podgorice. 

Nova upravljačka struktura u gradu predvođena Evropskim savezom će imati puno posla da povrati povjerenje građana i krene sa rješavanjem svih problema u Glavnom gradu. Mi smo spremni za taj izazov jer želimo zajedno sa građanima, odnosno svima onima koji vole Podgoricu, imaju dobre namjere, znanje i iskustvo da mijenjamo Podgoricu nabolje kako bi ona bila grad za primjer ne samo u regionu nego i šire.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се