Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Beta ]

22. 09. 2024. 07:54 >> 07:54
Čitaj mi:

GODIŠNJA DOBA

Danas ravnodnevnica, u 14.43 sati počinje jesen

Na sjevernoj hemisferi danas je jesenja ravnodnevnica, što znači da će većina stanovnika Zemlje imati tačno po 12 sati dana i noći, a to označava i zvanični početak jeseni, koja će u Crnoj Gori početi u 14.43 sati.

U isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počeće proljeće.

Prema Enciklopediji Britanika, jesenja ravnodnevnica je jedan od dva dana u godini - drugi je prolećna ravnodnevnica, kada je Sunce direktno iznad ekvatora, deleći noć i dan na vremenski potpuno jednak period.

Dok će većina ljudi na Zemlji imati po 12 sati dana i noći, sunce će danas na južnom polu prvi put u posljednjih šest mjeseci izaći iznad horizonta.

U isto vrijeme, na sjevernom polu će se tokom jesenje ravnodnevnice dogoditi posljednji zalazak sunca, a polarna noć će trajati do proljećne ravnodnevnice u martu.

Kalendarska jesen trajaće do 21. decembra u 10.20 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније