Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina/M.L.B.

24. 09. 2024. 12:34 >> 12:34
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE

Skoro 80 odsto tužilaca i 71 odsto sudija prihvatilo bi da budu dio vetinga

Skoro 80 odsto državnih tužilaca i više od 71 odsto sudija u Crnoj Gori prihvatilo bi da bude dio vetinga, ukoliko bi taj postupak provjere bio uveden, pokazalo je istraživanje o percepciji korupcije kod aktera u pravosuđu.

Olivera Komar iz agencije De facto je, na konferenciji „Veting u crnogorskom pravosuđu“, rekla da su u istraživanje uključili državne tužioce, sudije, vještake i advokate.

Kako je kazala, na pitanja je odgovorilo 40 odsto tužilaca, 34 odsto sudija i skoro 44 odsto vještaka.

Prema riječima Komar, na pitanja je odgovorilo i 6,8 odsto advokata, što je procentualno najmanje, ali najviše u apsolutnom broju, jer njih ima najviše.

Ona je istakla da su sa uvođenjem faznog vetinga najviše saglasni advokati.

Prema istraživanju, 72,5 odsto advokata je saglasno sa uvođenjem tog procesa, a slijede vještaci 66,3 odsto, sudije 42,1 i tužioci 24,4 odsto.

Na pitanje šta će će uraditi u situaciji da bude uveden fazni veting, 78 tužilaca je reklo da će prihvatiti da bude dio tog postupka.

„Imate 7,3 odsto onih koji kažu da će podnijeti ostavku i da neće biti dio vetinga, jer je to ponižavajuće i nepravedan postupak“, navela je Komar.

Kako je rekla, 14,6 odsto ispitanih tužilaca nema stav po tom pitanju.

Komar je kazala da je 71,6 odsto sudija saglasno da bude dio vetinga.

„Samo 3,2 odsto sudija navodi da će podnijeti ostavku jer ne vjeruje u veting, a 25,3 odsto upitanih je reklo da ne zna“, rekla je Komar.

Ona je rekla da, na pitanje ima li korupcije u pravosuđu, tužioci i sudije manje vide korupciju, u odnosu na advokate i vještake.

Komar je kazala da 68 odsto tužilaca i 61 odsto sudija smatra da je povećanje plata glavni mehanizam za unapređenje pravosuđa, a slijede audio-vizuelno snimanje suđenja, digitalizacija pravosuđa i na kraju veting.

Kod advokata, prema njenim riječima, osnovni mehanizam bi bio audo-vizuelno snimanje suđenja.

Komar je rekla da 66 odsto advokata smatra da bi veting smanjio korupciju u pravosuđu, a slijede digitalizacija i povećanje plata u pravosuđu.

Vještaci kao glavni mehanizam navode audio-vizuelno snimanje, njih 74 odsto, a redom slijede digitalizacija sa 58,7, veting 52,2 i povećanje plata 51,1 odsto.

Istraživanje je pokazalo da se 66 odsto advokata slaže da bi veting smanjio rizik od korupcije, vještaka 52,2 odsto, sudija 28,4 i državnih tužilaca 19,6 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније