Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Nevenka Macan ]

02. 10. 2024. 12:24 >> 12:29
5
Čitaj mi:

delegacija položila vijenac u morinju

"Crna Gora ne okreće glavu i ne žmuri na prošlost"

Potpredsjednik u Vladi Crne Gore i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović polažući vijenac kako bi odao počast žrtvama logora Morinj, istakao je da naša država ne okreće glavu od toga niti žmuri na prošlost.

 

"To su žrtve destruktivne politike iz ranih 90-ih godina. Politike koja urušila i sistem vrijednosti u jednom periodu u Crnoj Gori. One vrijednosti sa kojima se Crna Gora ponosila. Sa druge strane moje prisutstvo kao potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova je dokaz da Crna Gora ne okreće glavu, ne žmuri na prošlost i da je spremna da se suoči sa prošlošću koliko god to bio bolan i hrabar proces", naveo je Ibrahimović.

Rekao je da će Crna Gora sve uraditi u narednom periodu da unapređuje dobre odnose sa našom prijateljskom državom Hrvatskom.

"Ponavljam, danas su i predstavnici Hrvatske ovdje i vjerujem da šaljemo snažnu poruku da smo spremni kao dvije prijateljske države da unapređujemo naše odnose, da gledamo u budućnost i ono kao što je nama Hrvatska bila partner preko naših NATO integracija, sada nam je saveznik u NATO, ali i partner na našem evropskom putu i vjerujem da ćemo vrlo brzo zajedno biti dvije prijateljske države i u Evropskoj Uniji", istakao je Ibrahimović.

Nakon polaganja vijenca govorio je i državni sekretar za političke poslove Vlade Hrvatske Frano Matušić koji je istakao da su odali počast žrtvama koji su stradali i patili u logoru 1991. godine.

"Neki od njih su, nažalost, ovdje i ubijeni. A mnogi od njih su osobe sa invaliditetom, zbog nehumanog tretmana kojeg su ovdje imali u logoru, od batinjanja pa dalje. Dakle, ono što je bitno je da je to bila velika žrtva koja je plaćena", kazao je Matušić.

Kaže da treba podsjetiti javnost da je preko 350 hrvatskih zatočenika bilo u Morinju.

"Ono što je izuzetno bitno je da je, nažalost, moramo se prisjetiti konteksta. Kontekst je da je takozvana Jugoslavijska narodna armija 1991. počela svoj napad na Dubrovnik, upravo na jučerašnji dan 1. oktobra, uz pomoć, nažalost, crnogorskih rezervista, dakle Crne Gore i srpskih dobrovoljaca iz Trebinja u službi velikosrpske Miloševićeve agresije i osvajanja koja su se nakon Hrvatske nastavila u BiH, a onda konačno i na Kosovu. Tako da, taj kontekst je vrlo jasan. Dakle, sve je bilo u službi velikosrpske politike. U tom smislu mi smo i prepoznali i razlikujemo određene stvari. Ono što je bitno, Crna Gora je nama danas partner", kazao je Matušić.

Naveo je da smo član NATO saveza, zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj Uniji te da nam pokušavaju pomoći i da imaju dosta projekata sa Crnom Gorom.

"Interes Hrvatske je da sve zemlje zapadnog Balkana budu dio Evropske porodice, dio Evropske Unije. Dakle, to je naš interes", naveo je Matušić.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније