Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

03. 10. 2024. 16:21 >> 16:21
Čitaj mi:

BRĐANIN

Najvišim standardima u forenzici do jačanja pravde

Saradnja sa relevantnim regionalnim i međunarodnim organizacijama, kao i sa policijskim službama i forenzičkim centrima susjednih zemalja, od velikog je značaja u istragama i procesuiranju transnacionalnog organizovanog kriminala, jedna je od poruka sa 9. godišnje regionalne forenzičke konferencije u Budvi, organizovane uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori 3. i 4. oktobra.

 

Tokom dva dana, oko 20 predstavnika iz Crne Gore i regiona, kao i iz Poljske, Slovačke i Slovenije, predstavilo je rad svojih forenzičkih centara i razgovaralo, između ostalog, o ulozi vještačke inteligencije u forenzici, digitalnim/elektronskim potpisima, DNK analizama, kao i o predstavljanju forenzičkih dokaza na sudu.

U uvodnom obraćanju, vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Đovani Gabasi, istakao je da forenzička nauka igra ključnu ulogu u prikupljanju dokaza koji podržavaju krivično gonjenje teških i organizovanih zločina.

„Naučnici koji rade u forenzičkim laboratorijama zahtijevaju stalnu obuku kako bi bili u korak sa sve sofisticiranijim analitičkim alatima za otkrivanje i praćenje organizovanih kriminalnih grupa“, kazao je Gabasi, dodajući da je Misija od 2008. godine posvećeni partner i aktivna podrška Forenzičkom centru.

Direktor policije Zoran Brđanin izjavio je da je misija Uprave policije da doprinese jačanju pravde kroz primjenu najviših standarda u forenzici, te da upravo ova konferencija igra ključnu ulogu u postizanju tog cilja.

„Saradnja Uprave policije sa Misijom OEBS-a u jačanju kapaciteta u oblasti forenzike, ali i u svim drugim segmentima, primjer kako partnerstva mogu donijeti opipljive rezultate u korist svih građana. Zahvaljujući našoj viziji i nesebičnoj podršci Misije OEBS-a, Forenzički centar i Uprava policije imaju priliku da se razvijaju i kontinuirano unapređuju svoje kapacitete“, kazao je Brđanin.

Konferencija je, dodaje se u saopštenju OEBS-a, bila prilika i za susret Brđanina i Gabasija.

Brđanin je još jednom čestitao Gabasiju na imenovanju i iskazao uvjerenje da će Uprava policije ostati pouzdan partner Misiji, dok je Gabasi istakao da će Misija i u narednom periodu nastaviti sa pružanjem podrške Upravi policije u oblastima od značaja.

“Ova 9. godišnja regionalna forenzička konferencija forum je za jačanje regionalne saradnje i profesionalizma u forenzičkoj nauci, kao i za jačanje kapaciteta i efikasnosti forenzičkih centara za prevenciju i borbu protiv teškog i organizovanog kriminala”, zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније