Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Stijepović, TVCG

06. 10. 2024. 08:33 >> 08:33
Čitaj mi:

PROIZVOĐAČ IZ MALESIJE

Savremeni trendovi za uspješnu poljoprivredu

Paško Dedvukaj iz Malesije ima vinograd koji broji više od 50.000 čokota loze. Smatra da ključ uspjeha u poljoprivredi leži u savremenom pristupu radu.

“Ako mislimo da radimo i dalje motikom, vjerujte da smo ostali mnogo nazad i onda svake godine kukamo, kako ne može da se radi. Bitno je u poljoprivredi sve da se odradi na vrijeme”, kaže Dedvukaj.

Državni novac posredstvom nacionalnih projekata na raspolaganju je našim poljoprivrednim proizvođačima i to su mjere koje treba koristiti, smatra Dedvukaj.

“Ima Ministarstvo poljoprivrede koje je tu za pomoć. Jeste da je teško se pozabaviti papirologijom, ali opet vrijedi da dobijemo ta sredstva nazad”, poručuje Dedvukaj.

Uz to posao se može unaprijediti i novcem iz evropskih fondova, kaže on.

Nedostatak radne znage doveo je do robotizma u oblasti poljoprivrede. Dedvukaj trenutno koristi traktor sa navigacijom.

“Bukvalno može na svaki traktor da se montira to bi trebao svaki farmer u Crnoj Gori da koristi. Ne samo da se radi lakše nego i izbjegava se radna snaga”, kaže Dedvukaj.

On zaključuje da zemlja koja ima hranu imaće i svijetlu budućnost. Njegovi planovi vezuju se za oblast prerade i izvoz na američko tržište.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније