Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Agencije/Rts.rs/M.L.B.

06. 10. 2024. 10:10 >> 10:10

Nema glasanja u pet opština

U BiH lokalni izbori: U trci 110 političkih partija

Lokalni izbori, osmi od proglašenja nezavisnosti 1992. održavaju se danas u Bosni i Hercegovini. Građani biraju načelnike opština i gradonačelnike gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i u Brčko distriktu, koji je posebna administrativna jedinica.  

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jutros je donijela odluku da se zbog katastrofalnih poplava lokalni izbori odlože i na svim biračkim mjestima u osnovnoj izbornoj jedinici Fojnica.

CIK BiH odlučila je prethodno da izbore odloži u četiri opštine FBiH - Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i na tri biračka mjesta u Fojnici.

Izbori u tim mjestima će biti održani kada se za to budu stekli uslovi, najavljeno je iz CIK BiH. Izborna tišina u BiH počela je juče u 7 sati ujutru i trajaće do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta, u nedelju u 19 sati. Na izborima učestvuje 110 političkih stranaka, 386 kandidata je za gradonačelničke i načelničke pozicije.

Više od 25.700 kandidata će se boriti za mjesta u parlamentima lokalnih zajednica.

Očekivani troškovi izbora su 9,7 miliona eura.

Od 386 kandidata za načelnike i gradonačelnike u BiH, samo je 29 žena odnosno 7,5 odsto. Načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica biraju se direktno, osim u tri grada – Sarajevu, Mostaru i Brčko distriktu BiH.  

Međunarodna posmatračka misija OSCE/ODIHR će posmatrati lokalne izbore u BiH i moraće dodatno povećati broj promatrača zbog realne opasnosti izbornih manipulacija i prevara.

Načelnici i gradonačelnici se biraju po principu proste većine (First-past-the-post), pri čemu je pobjednik kandidat sa najvećim brojem osvojenih glasova bez održavanja drugog kruga izbora.  

Kandidati za veća/skupštine lokalnih zajednica biraju se proporcionalnom zastupljenosti otvorenih lista, pri čemu broj mandata u veću/skupštini varira u zavisnosti od broja stanovništva u lokalnoj zajednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније