Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

06. 10. 2024. 19:55 >> 19:58

Direkcija za civilnu zaštitu MUP-a

U BiH sjutra ujutru ide tim od 32 člana

Crna Gora šalje u Bosnu i Hercegovinu tim od 32 člana za traganje i spasavanje iz ruševina, koji ima i mogućnosti crpljenja vode sa pumpama visokog kapaciteta. Tim će u jutarnjim časovima biti upućen u BiH, u područje Jablanice, koje je najviše pogođeno nepogodama.

Načelnik Direkcije za civilnu zaštitu i smanjenje rizika od katastrofa Ljuban Tmušić ističe da Crna Gora, kao i mnogo puta do sada se pokazuje kao ozbiljan susjed i komšija i član mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

"Na osnovu zahtjeva kolega iz Bosne i Hercegovine, kojima najprije izražavam saučešće zbog žrtava koje su tamo doživjeli, Crna Gora ozbiljno pristupa analizi situacije i pripremama za traganje i spasavanje iz ruševina i slanje pomoći u Bosnu i Hercegovinu. Nakon zahtjeva koje smo dobili preko Centra za koordinaciju ovih situacija Evropske komisije u noćnim satima, mi smo danas preduzeli mnoge aktivnosti, od ekipiranja timova do priprema operativnih sredstava i naravno usvajanja informacija na Vladi", kazao je Tmušić.

On je dodao da će crnogorski tim za traganje i spasavanje iz ruševina, koji ima i mogućnosti crpljenja vode sa pumpama visokog kapaciteta, sjutra u jutarnjim časovima biti upućen u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u područje Jablanice gdje se dogodila tragedija.

"Tim čini 32 osobe, od toga četiri osobe iz Direktorata za zaštitu i spasavanje, pet osoba iz Crvenog krsta Crne Gore i 23 pripadnika službi zaštite i spasavanja, odnosno vatrogasaca i spasilaca iz 10 opština u Crnoj Gori", kazao je Tmušić.

Nakon komunikacije sa kolegom u Bosni i Hercegovini, Direkcija je uspostavila komunikaciju sa zvaničnom osobom koja će tim dočekati u BiH.

"Osigurali smo da naš tim u saradnji sa timovima iz okruženja koji su tamo pružiti adekvatan odgovor na saniranje posljedica ove prirodne nepogode. Što se tiče našeg tima, želim da pomenem da je ovo uobičajena procedura u ovim situacijama, to jest da država koja doživi jednu vrstu katastrofe, poput ove, traži pomoć, te zahtjev za pomoć može biti poslat bilateralno, odnosno direktno na državu i može biti poslat preko mehanizma civilne zaštite, odnosno njihovog centra u Briselu koji koordinira ovakve situacije. Računamo da će naš tim uraditi sve ono što treba tamo i naravno bezbjedno se vratiti svojim kućama", kazao je Tmušić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније