Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dragoslav Dedović (izvor: ARD)  [ DW ]

08. 10. 2024. 11:36

Teški izgredi u Albaniji

Protest opozicije u Tirani

U glavnom gradu Albanije Tirani je došlo do teških izgreda. Hiljade opozicionih demonstranata su vodile ulične borbe sa policijom i bacale Molotovljeve koktele na vladine zgrade.

Snage bezbednosti su upotrebile suzavac kako bi rasterale masu. Angažovano je više od 1000 policajaca. Pred sedištem premijera i pred centralom njegove Socijalističke partije došlo je do sukoba, u kojem su demonstranti zapalili jedan plakat sa likom premijera Edija Rame. Demonstranti su uzvikivali: „Dole diktatura“.

Tirana, protesti opozicije 7.10.2024.

Optužbe za korupciju i gušenje opozicije

Nemiri su se proširili na područja pred Ministarstvom unutrašnjih poslova i sedištem gradonačelnika Tirane, koji takođe pripada vladajućoj partiji. Tamo je došlo do dodatnih sukoba između okupljene mase i policije. Prema zvaničnim podacima povređeno je deset policajaca.

Demonstranti optužuju Raminu vladajuću Socijalističku partiju za korupciju, nepotizam, izbornu krađu, uticaj na pravosuđe i pokušaje da ućutka opoziciju. „Priključite nam se, ovo je građanska neposlušnost“, uzvikivao je učesnik protesta Erges Eskiu. „Svi levičari i desničari, penzioneri i studenti, svi ste pokradeni“.

Vođa opozicije u kućnom pritvoru

Demonstranti se bune i protiv kućnog pritvora u kojem se nalazi glavni opozicioni vođa, bivši premijer Sali Beriša. Optužen je za korupciju u vreme svog mandata.

Protest opozicije u Tirani

Berišina Demokratska partija je i prethodne nedelje organizovala proteste pred parlamentom, nakon što je jedan političar te partije osuđen za klevetu ministra unutrašnjih poslova i uhapšen. Uhapšeni Ervin Salianji je uložio žalbu na presudu Vrhovnom sudu.

Demokratska partija koje od 2013. povremeno i nasilno protestuje protiv vlasti zahteva puštanje Beriše iz sudskog pritvora. Bivši premijer je kritikovao istragu koja se vodi protiv njega i hapšenje kao čin političke represije, iza koje prema njemu stoji aktuelni premijer Edi Rama.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније