Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.M./M.V.

22. 09. 2024. 11:21 >> 11:23
6
Čitaj mi:

Stevo Vučinić

CEP će se zalagati za evropski uređenu Podgoricu

Crnogorska evropska partija će se zalagati evropski uređenu, crnogorsku Podgoricu, poručio je potpredsjednik Crnogorske evropske partije Stevo Vučinić u intervjuu za Portal RTCG povodom predstojećih lokalnih izbora.

1. Šta su ključni prioriteti Crnogorske evropske partije kada je u pitanju razvoj Podgorice?

To su četiri prioriteta: očuvanje nacionalnog identiteta i državnoga suvereniteta, ekonomsko-socijalni program, urbanističko-graditeljski plan i razvoj poljoprivrede na seoskim gazdinstvima. Zato ćemo se zalagati da se:

- Dodijeli plac i obezbijede stredstva Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju saborne crkve u Podgorici;

- Dodijeli plac i obezbijede sredstava za izgradnju zgrade crnogorskih nacionalnih institucija: Dukljanske akademije, Matice crnogorske, Fondacije Sveti Petrar Cetinjski, PEN centra, Crnogorske Radio televizije, Udruženja književnika i drugih kulturnih i naučnih udruženja i organizacija;

- Raskine Temeljni ugovor i usvoji rezolucija o genocidu nad Crnogorcima koji su izvršili srbijanska vojska, žandarmerija i plaćenički odredi u kraljevini SHS;

- Da se izgradi Nacionalni muzej u kome bi bila prezentirana crnogorska povijest iz vremena, posebno srednjovjekovne države Duklje;

- Da se utemelje crnogorski Festivali zabavne i narodne muzike;

- Da se podignu javni spomenici svim vladarima iz dinastija Vojislavljevića, Balšića, Crnojevića i Petrovića, i da se podigne Oltar domovine svim poginulim za njenu slobodu, na kojem bi gorjela vječna vatra u njihovu čast. 

Što se tiče ekonomsko-socijanoga programa zalagat ćemo se za: Otvaranje biznis zona u kojima će biti otvorena nova radna mjesta; Posticanje razvoja malih i srednjih proizvodnih pogona, i otvaranje novih radnih mjesta; Legalizaciju izgrađenih individualnih stambenih objekata bez dozvole s minimalnim iznosima taksa;- Besplatni javni prijevoz za penzionere i đake; Subvencioniranje podstanara sa prebivalištem u Podgorici od strane lokalne samouprave; Besplatni boravak za predškolsku đecu u vrtićima, tako što će trošak snositi 50% grad Podgorica, drugih 50% država.

Naš urbanističko-graditeljski pristup podrazumijeva:Valorizaciju podgoričkih rijeka Morače, Zete, Ribnice, Cijevne i Sitnice; Revitalizuju zapostavljene kulturnoistorijske baštine, koja se mora iskazati u graditeljsko-urbanističkom razvoju grada. Zatim, obnovu i zaštitu kulturno-istorijskih spomenika, revitalizaciju staroga gradskoga jezgra. 

Zalagaćemo se i za:Podsticanje razvoja stočarstava u brdsko-planinskom pojasu, uzgoja masline i vinove loze na brdskom području i plantažnoga uzgajanja voća i plasteničko povrća u ravničarskom ruralnom području. 

2. Koji elementi vašeg političkog progama čine jedinstvenom vašu ponudu za građane Podgorice?

Da se dodijeli plac i obezbijede stredstva Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju saborne crkve u Podgorici, i da se dodijeli plac i obezbijede sredstava za izgradnju zgrade crnogorskih nacionalnih institucija: Dukljanske akademije, Matice crnogorske, Fondacije Sveti Petrar Cetinjski, PEN centra, Crnogorske Radio televizije, Udruženja književnika i drugih kulturnih i naučnih udruženja i organizacija i Raskine Temeljni ugovor i usvoji rezolucija o genocidu nad Crnogorcima koji su izvršili srbijanska vojska, žandarmerija i plaćenički odredi u kraljevini SHS.

3. Ko su vaši najpoželjniji koalicioni partneri?

Političke partije koje se zalažu za crnogorsku Crnu Goru u državnom i etničkom smislu, članicu EU i NATO, čija politička matica teče ka Briselu. Ni po koju cijenu nećemo praviti koalicije sa strankama koje Crnu Goru ne vide kao crnogorsku, suverenu, građansku, multikulturno društvo i naravno članicu EU i NATO-a.

4. Kako vidite razvoj Podgorice u prethodnom periodu?

Građena je bez crnogorskih obilježja, oblježena urbanističkih haosom koji ju je obezličio do mjere, da ne liči na uređeni evropski grad. Kao glavni grad jedne evropske države, ta činjenica, koja nas reprezentuje pred diplomatskim korom, bisnismenima, diplomatama, i gostima uopšte, na služi nam na čast. Sem jednoga kvarta, urbani centar mora da pretrpi radikalnu izmjenu. Cijeli grad mora da siđe na rijeke i da se civilizovano i uređeno popne na okolna brda. Crnogorska evropska partija će se zalagati za takvu Podgoricu, evropski uređenu s osjećanjem za lijepo, crnogorsku i evropsku. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније