Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

02. 10. 2024. 18:27 >> 18:30
Čitaj mi:

SJEDNICA PS OEBS-A

Nedović: Države Jugoistočne Evrope spremne da unaprijede odnose

Jesenje zasijedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, čiji je domaćin Parlament Irske, počelo je danas sastankom Stalnog odbora, na kome je učestvovala šefica delegacije Skupštine Crne Gore Jelena Nedović, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Kao novoimenovana šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, Nedović se prvi put obratila odboru koji okuplja šefove svih delegacija, osvrnuvši se na veoma uspješan forum delegacija Jugoistočne Evrope, u organizaciji Skupštine Crne Gore, uz ocjenu da je ova inicijativa pod okriljem PS OEBS-a veoma korisna za podsticanje regionalne saradnje.

Kako je saopšteno iz Skupštine poslanica Nedović je predstavila da su na drugom forumu, održanom u Crnoj Gori, razmijenjene ideje i iskustva fokusirajući se na budućnost turizma, kao ključnog sektora za ekonomije Jugoistočne Evrope.

Uz konstataciju da je potrebno raditi na povećanju naših kapaciteta i stvaranju besprijekornih uslova za turiste, prenijela je zajedničku ocjenu sa skupa da, iako smo individualno mala tržišta, zajedno kao region formiramo značajno i konkurentno ekonomsko područje.

„Kroz naša dva foruma, u Tirani i Podgorici, svjedočili smo snažnoj spremnosti među koleginicama i kolegama iz svih zemalja u regionu da sarađuju i unaprijede naše međusobne odnose i kooperaciju. Kao parlamentarci, važno je da našu komunikaciju vodimo licem u lice, a ne preko medija, kako bismo postigli značajnu saradnju i trajna prijateljstva. Samo tako možemo ubrzati napredak regiona Jugoistočne Evrope", zaključila je tom prilikom šefica delegacije.

Nakon Stalnog odbora, uslijedila je parlamentarne konferencija na temu „Pedeset godina nakon Helsinkija: Uloga parlamenata u jačanju OEBS-ovog sveobuhvatnog modela mira i bezbjednosti“.

Na inauguracionoj sjednici govorili su predsjednik Donjeg doma Parlamenta Irske Šon O'Feril, predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Pia Kauma i šef irske delegacije Majkl Krid.

Na prvoj sesiji posvećenoj pitanjima rješavanja sukoba, podršci medijaciji, pomirenju i postkonfliktnoj rehabilitaciji govorila je članica delegacije Jevrosima Pejović.

Tom prilikom, istakla je ključnu ulogu OEBS-a u postkonfliktnom periodu na Balkanu, naglašavajući da je organizacija presudno doprinijela izgradnji demokratije i promociji dugoročne stabilnosti u regionu.

„Kao ponosna učesnica OEBS-a, Crna Gora vidi svoje članstvo u ovoj organizaciji komplementarno evropskim aspiracijama. Upravo sveobuhvatan pristup bezbjednosti, koji je u srži OEBS-a, u potpunosti je usklađen sa našim strateškim ciljem pristupanja Evropskoj uniji“, kazala je tom prilikom Pejović.

Govoreći o značaju međunarodnih organizacija, Pejović je ukazala na posvećenost Crne Gore multilateralizmu, dodajući da su organizacije poput OEBS-a dokazale svoju dugoročnu vrijednost, pokazujući se kao nezamjenjivi stubovi mira i stabilnosti.

U tom kontekstu, izrazila je vjeru u sposobnost OEBS-a da prevaziđe prepreke, čak i u najtežim vremenima, te apostrofirala potrebu da parlamentarci zajednički jačaju njegovu ulogu u očuvanju bezbjednosti i saradnje, naglasivši da je to „sada više nego ikada ranije“ potrebno.

Jesenje zasijedanje okupilo je oko 150 parlamentaraca i visokih zvaničnika, a nastavlja se sjutra kada će se raspravljati o pitanjima klimatske krize i migracija.

Delegaciju Skupštine Crne Gore čine šefica delegacije Jelena Nedović, Amer Smailović, Jevrosima Pejović, Momčilo Leković i Jevto Eraković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније