Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P. R. [ Beta ]

28. 10. 2024. 15:27 >> 15:28
Čitaj mi:

NISKA IZLAZNOST

Apatija birača problem većine balkanskih zemalja

U Bugarskoj su održani vanredni parlamentarni izbori, sedmi u manje od četiri godine, a uz neizvjesnost da li će zemlja dobiti novu vladu, izbore je obilježila i niska izlaznost birača što je problem sa kojim se suočava cijeli širi region.

Na izborima je prema preliminarnim rezultatima pobijedila stranka desnog centra GERB bivšeg premijera Bojka Borisova sa 26,4 odsto osvojenih glasova.

Proevropska koalicija Nastavljamo promjene-Demokratska Bugarska osvojila je 14,2 odsto, na trećem mjestu je nacionalistička, ekstremno desna partija Preporod sa 13,4 odsto, a na četvrtom sa 11,5 odsto liberalna partija DPS. U parlament u ušle i Alijansa za prava i slobode, Bugarska socijalistička partija i stranka Ima takav narod.

Ono što je obilježilo izbore je kontinuirana apatija bugarskih biraća. Odziv je bio svega 38 odsto, što je jedva više od 34,41 odsto na prethodnim vanrednim izborima u junu, kada je zabilježena rekordno niska izlaznost od 1989.

U Bugarskoj je upravo zbog dugogodišnje kontinuirano slabe izlaznosti birača 2016. zakonom uvedena obaveza glasanja, i to je jedina evropska zemlja koja je to učinila u posljednjih 50 godina. Kao kazna, bilo je predviđeno brisanje imena birača sa izbornog spiska za naredne istovjetne izbore.

Međutim, ta obaveza se u praksi ne može nametnuti, jer je ustavni sud 2017. odlučio da je kazna, brisanje iz biračkog spiska, neustavna.

Agencija BTA piše da se sa sličnim problemom kao Bugarska, nezainteresovanošću birača da glasaju, suočava i većina drugih zemalja u njenom okruženju.

Političari tih zemalja se suočavaju sa problemom kako da ohrabre apatične birače da aktivnije učestvuju na izborima.

Na Balkanu je još nekoliko zemalja problem pokušalo da riješi uvođenjem obaveze za građane da izlaze na birališta, ali u praksi je u tome donekle uspješna bila samo Turska.

U Turskoj je glasanje na izborima pravo, ali i obaveza čije se nepoštovanje kažnjava novčano. Obaveza glasanja je usidrena u izbornom zakonu kao građanska dužnost koja se ne odnosi samo na parlamentarne i predsjedničke izbore, već i na lokalne izbore i referendume.

U Turskoj je izlaznost birača tradicionalno visoka, i na posljednjim parlamentarnim i predsjedničkim izborima je, prema izvještajima turskih medija, iznosila 86,98 odsto.

U Grčkoj je prema ustavu glasanje takođe obavezno za sve građane upisane u birački spisak, a kazna za kršenje te obaveze je strožija nego u Turskoj i može da bude i zatvor u trajanju od jednog mjeseca do godinu dana.

Do 2000. građanima koji ne bi ispunili svoju biračku obavezu moglo je da bude uskraćeno i izdavanje pasoša, vozačke dozvole ili profesionalne licence.

U praksi se, međutim, te kazne nijesu sprovodile, a grčki zakon predviđa i dosta izuzetaka od obaveze izlaska na birališta, na primjer za osobe starije od 70 godina i za one koji se u vrijeme izbora nalaze u inostranstvu.

Prema izvještaju jedne grčke NVO objavljenom uoči evropskih izbora, nije poznat nijedan slučaj kažnjavanja birača zato što su se oglušili o obavezno glasanje, a birači su u anketi čak i rekli da nijesu ni svjesni da je takva odredba još na snazi.

Tu činjenicu potvrdila je i izlaznost na izborima za Evropski parlament, za koje nije bilo zainteresovano gotovo 60 odsto grčkih birača.

Obavezno glasanje

Na Kipru je izlazak na birališta u prošlosti bio obavezan i kršenje se kažnjavalo sa tadašnjih 340 eura, piše BTA. Međutim, parlament je 2017. ukinuo tu obavezu za predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore, uz obrazloženje da je godinama bilo nemoguće u praksi kažnjavati birače koji ne glasaju.

Obavezno glasanje ostalo je tada na snazi za evropske izbore, sve dok 2023. i ta obaveza nije ukinuta.

Na Kipru je od tada registrovan pad odziva birača na izborima, pa je za razliku od gotovo 90 odsto i 81 odsto na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine, na izborima 2018. i 2023. pao na 72 odsto odnosno 74 odsto, piše agencija, dodajući da je teško procijeniti da li je to posljedica ukidanja obaveznog glasanja.

U Albaniji je obaveza izlaska na izbore ukinuta sa padom komunizma, a takva zakonska obveza postojala je u prošlom vijeku i u Portugalu, Holandiji i Španiji, Austriji i Italiji i nekim švajcarskim kantonima.

Izlazak na birališta u Evropi je i dalje formalno obavezan u Belgiji, Luksemburgu, gdje se prekršioci u praksi ne kažnjavaju, kao i u Lihtenštajnu i švajcarskom kantonu Šafhauzen gdje se izriču novčane kazne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније