Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ BBC/N1 ]

20. 09. 2024. 13:18 >> 13:18

bbc otkrio

Ispovijesti žrtava seksualnog predatora Al Fajeda - napao i djevojčicu od 15 godina

Poslije otkrića BBC-a da je Mohamed Al Fajed, bivši vlasnik "Herodsa" bio seksualni predator, objavljeno je i svjedočenje žena i djevojaka koje su bile izložene "mučnim" seksualnim napadima. Jedna od njih je Melani koja je ispričala šta se događalo nakon što ju je Al Fajed pozvao u svoj stan u Londonu na radni sastanak.

Žena, koju BBC naziva Melani, vjeruje da je policija bila blizu da uhapsi Al Fajeda zbog njenih optužbi samo nekoliko dana prije nego što je umro u avgustu 2023. godine. 

Istraživačka priča BBC-a koja je nedavno objavljena otkrila je da je više od 20 žena optužilo milijardera da ih je seksualno napao. Pet njih su priznale i da su silovane.

Melani je jedna od brojnih bivših zaposlenih u "Herodsu" koje su ispričale za BBC da su napadnute, otkako je objavljen dokumentarni film i podkast "Al-Fajed: Predator u Herodsu".

U istraživanju BBC-a prikupljeni su dokazi da tokom Fajedovog vlasništva, "Herods" ne samo da nije intervenisao, već je i pomagao da se prikriju optužbe protiv Al Fajeda. Pravni tim koji zastupa mnoge žene sa kojima je BBC razgovarao, iznijeće u petak svoj slučaj protiv Herodsa.

"Melani je odlučila da ode u policiju"

Melani je počela da radi u "Herodsu" godinama prije 2010. To što je uspjela tamo da se zaposli u 21. godini opisala je kao "posao iz snova“.

Upoznala je Fajeda – koji je tada bio u kasnim sedamdesetim – na radnim sastancima, a onda je krajem 2007. godine pozvana u njegov stan na londonskom Park Lejnu. Melani kaže da je otišla na večernji sastanak uprkos pozivu koji je "zvonio na uzbunu“. U dnevnu sobu kod Al Fajeda ju je uvela kućna pomoćnica.

"Sjeo je pored mene, razgovarao sa mnom nekoliko minuta, ne tako dugo...Tražio je da se vratim nekoliko nedelja kasnije i da prenoćim u njegovom stanu noć prije rasprodaje u "Herodsu" na koju bi otišla s njim. Obećao mi je i da ću moći i da upoznam slavnu ličnost koja će biti na događaju. I nije me pustio da odem dok nisam pristala na to, pa sam rekla da pristajem da bih mogla da odem. Nisam se više vratila", kazala je ona. 

"U trenutku kada sam krenula da izlazim iz stana, stavio ruke na grudi i rekao neke prilično odvratne stvari. Bila sam u potpunom šoku. Samo sam se okrenula i izašla", navela je. 

Melani je ispričala za BBC da nije podijelila sve detalje "mučnog“ iskustva sa Al Fajedom sa najbližima, i da je godinama "osjećala da je to njena greška“ jer je bila "dovoljno naivna da ode kod njega“. Fajeda je opisala kao "ljigavca“.

U januaru 2023. Melani je odlučila da ode u policiju. BBC je vidio mejlove u kojima se vidi da je slučaj proslijeđen odeljenju CID-a Meta, koje istražuje ozbiljne optužbe. Melani kaže da joj je kasnije rečeno da Met planira da uhapsi Fajeda te godine, a policajci su pokušali da ga uhapse u dva navrata.

Ali bio je u previše lošem stanju da bi ga ispitivali i umro je u 94. godini u avgustu 2023. godine. 

Zlostavljanje „javna tajna“ u slavnoj prodavnici

Kao i druge žene sa kojima je BBC razgovarao, Melani je rekla da su "kružile glasine“ o Fajedu. Njegovu kancelariju opisala je kao „agenciju za top modele“ punu mladih žena.

"Definitivno se znalo i šuškalo unutar kompanije da Al Fajed voli da ima lijepe djevojke u svojoj šefovskoj kancelariji. I pretpostavljate šta to znači…“

Druge žene koje su radile u "Herodsu" opisale su Al Fajeda kao predatora koji je zloupotrebio svoj položaj da bi „lovio radnice“, i koristio svoju moć da ih spriječi da progovore.

Neki bivši zaposleni su ispričali kako je obilazio svoju robnu kuću i identifikovao mlade asistentkinje koje su mu bile privlačne, prije nego što ih je unaprijedio da rade u njegovoj kancelariji.

Članovi bivšeg osoblja su za BBC rekli da je ovo zlostavljanje "javna tajna“ u prodavnici.

„Svi smo gledali jedni druge kako prolazimo kroz ta vrata misleći: ’ti jadna devojko, tebe to čeka danas’, osjećajući se potpuno nemoćno da to zaustavimo“.

Sve se događalo unutar samog "Herodsa" i Al Fajedovog doma u Mejferu, a žene su opisivale incidente sa njim na putovanjima u Pariz, Sen Trope i Abu Dabi.

Jedna žena ga je opisala kao "čudovište“ koje je "izazivalo strah“ među svojim osobljem, dok je bivši zamjenik direktora za obezbjeđenje prodavnice otkrio da je Al Fajed prisluškivao telefone i instalirao tajne kamere za praćenje razgovora zaposlenih.

Osumnjičen, ali nikada optužen

Melani nije bila jedina žena koja je pokušala da privede Fajeda pravdi. Metropoliten policija je potvrdila da je "upoznata sa raznim optužbama za seksualne delikte iznesene tokom niza godina“ protiv Fajeda.

U njemu se navodi da su sve optužbe koje su prijavljene policiji „istražene i, gdje je to bilo potrebno, tražen je savjet od tužilaštva”. Ali Al Fajed nikada nije optužen za zločin.

Čini se da je slučaj bio najbliže razotkrivanju u oktobru 2008. godine, kada je Al Fajed ispitan zbog navoda djevojke koju je prvi put sreo kada je imala 14 godina. Eli (nije njeno pravo ime), rekla je za BBC da je Al Fajed lično ponudio da joj obezbijedi posao uprkos tome što je još bila tinejdžerka, a da je počela da radi u "Herodsu" kada je tek napunila 15 godina.

Ona je ispričala kako joj je u maju 2008. godine rečeno da ode u salu za sastanke "Herodsa", gdje ju je napao Fajed.

„Počeo je da me grli i biva uzbuđen, da se trlja o mene, a onda je samo zgrabio moje lice i pokušao da stavi svoj jezik u moja usta. Rekla sam mu da imam samo 15 godina i pitala ‘šta radiš?’, a on je odgovorio da se pretvaram u prelijepu ženu i zgrabio me za grudi", kazala je.

Rekla je da je Fajed pobijesneo i počeo da vrišti na nju kada ga je odgurnula. Eli je otišla u policiju i Fajeda su ispitali detektivi.

U četvrtak je policija potvrdila da je razgovarala sa više od jednog svjedoka i analizirala telefonske podatke u Elinom slučaju. Policija je saopštila da je CPS-u predala spisak dokaza – ali da su tužioci odlučili da ne treba preduzimati dalje radnje.

Iz policije su odbili da saopšte da li je Eliin slučaj jedini u kojem je Al Fajed formalno ispitan, iako BBC nije pronašao nijedan dokaz da je on ikada bio ispitivan zbog bilo koje druge optužbe.

U četiri navrata, policijske istrage protiv Fajeda bile su dovoljno uznapredovale da policija konsultuje tužioce za pravni savjet.

CPS je savjetovao policiju 2018, 2021. i 2023. godine – ali u tim slučajevima, policija nije tužiocima pružila kompletan spis dokaza. Takođe nije jasno da li se sve te istrage odnose na različite žene.

To znači da Al Fajed nikada nije bio primoran da odgovara na optužbe na sudu tokom svog života. Melani je, pošto je Fajed umro razočarana pošto nikada neće biti priveden pravdi.

Na pitanje šta bi rekla Fajedu da je on i danas živ, Melani kaže: "Da se ​​neće izvući. Da svi znaju šta je uradio i da novac ne može da ga spasi“.

Tužbe protiv Fajeda nisu se pojavile kao "grom iz vedra neba“. Ovaj biznismen iz Egipta bio je vlasnik Herodsa između 1985. i 2010. godine a postao je poznata ličnost i kroz druge akvizicije, među kojima su hotel Ric u Parizu i fudbalski klub Fulam.

Mohamed Al Fajed je došao u žižu svetske javnosti kada je njegov sin Dodi poginuo zajedno sa Dajanom, princezom od Velsa u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Dodi je sa Dajanom bio u vezi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније