Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

08. 10. 2024. 18:32 >> 18:32
Čitaj mi:

ŠEF MI5 UPOZORIO

"Velikoj Britaniji prijetnje u porastu od Rusije i Irana"

Velika Britanija se suočava sa porastom pokušaja atentata na svojoj teritoriji od strane Rusije i Irana, jer neprijateljske države regrutuju kriminalce da "rade svoj prljavi posao" za njih, rekao je danas šef britanske obavještajne agencije MI5.

Direktor MI5 Ken Mekalum rekao je da su se njegovi agenti zaustavili oko 20 zavjera koje podržava Iran od 2022. i upozorio da bi Teheran mogao da proširi svoj uticaj u Velikoj Britaniji ako Izrael ih napadne Izrael.

Mekalum je rekao da rastući sukobi na Bliskom istoku povećavaju rizik "povećanja ili širenja agresije iranske države u Ujedinjenom Kraljevstvu".

U obraćanju u kojem je iznio glavne prijetnje Ujedinjenom Kraljevstvu od strane "neprijateljskih država i terorističkih grupa", Mekalum je rekao da takođe postoji rizik da sukobi Izraela sa militantnim grupama koje podržava Iran, Hamasom u Gazi, Hezbolahom u Libanu i Hutima u Jemenu, mogu izazvati terorističke napade u Velikoj Britaniji.

Bliskoistočna kriza se u Britaniji nije "u velikim razmjerama pretvorila u terorističko nasilje", rekao je on, ali neprijateljske države, pojedinačni napadači i oživljena grupa Islamska država kombinuju se kako bi stvorili "najsloženije i međusobno povezano okruženje prijetnji koje smo vidjeli do sada".

Mekalum je rekao da od smrti Mahše Amini, koja je umrla u iranskom policijskom pritvoru u septembru 2022. nakon što je privedena zbog navodnog kršenja zakona o obaveznim maramama islamske republike, "vidjeli smo zavjeru za zavjerom ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu, bez presedana i razmjera".

On je rekao da su MI5 i policija odgovorile na 20 potencijalno smrtonosnih zavjera koje podržava Iran od januara 2022.

Mekalum je rekao da ruska vojna obavještajna agencija pokušava da iskoristi "paljevinu, sabotažu i još mnogo toga" kako bi stvorila "haos" na ulicama Britanije i drugih evropskih zemalja.

Rusija i Iran se često okreću kriminalcima, "od međunarodnih trgovaca drogom do sitnih lopova", kako bi izvršili napade, rekao je on.

Zvanični nivo prijetnje od terorizma u Velikoj Britaniji je "značajan", na sredini skale od pet tačaka, što znači da je napad vjerovatan, a od 2017. MI5 i policija su razbili 43 terorističke zavjere u podmakloj fazi.

Dok oko tri četvrtine terorističkih zavjera potiče od islamske ekstremističke ideologije, a četvrtina od ekstremne desnice, on je rekao da te oznake "ne odražavaju u potpunosti raspon vjerovanja i ideologija koje vidimo", poput " mržnje na internetu, teorije zavjere i dezinformacije", rekao je Mekalum.

"Prvih 20 godina moje karijere ovdje je bilo prepuno terorističkih prijetnji", rekao je Mekalum.

"Sada se suočavamo sa njima zajedno sa zavjerama za ubistva i sabotaže koje podržava država, u pozadini velikog evropskog kopnenog rata".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније