Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Gojko Jovanović [ Radio Crne Gore ]

09. 02. 2022. 06:50 >> 06:51
3

SAMOUKI UMJETNIK

Zdravkove ikone od kamena

Nikšićanin Zdravko Balandžić, izrađuje ikone u mozaiku od kamena u prirodnoj boji.

"Ikona nastaje iz ljubavi, nema tu komercijalizacije", kaže Balandžić.

Zimi, kada je manje posla na imanju samouki umjetnik slaže isitnjene kamenčiće u prirodnoj boji i stvara ikone pravoslavnih svetaca.

"Nije riječ o standardnom mozaiku sa kamenčićima pravilnog oblika nego se krca kamen i pincetom slaže i tako nastaje moja rukotvorina. Koliko mi je poznato niko drugi ne radi u toj tehnici", kaže Balandžić.

Vrijednost ikona je i u tome što je kamen u prirodnoj boji.

"Kada se krene u prirodu ima tu i crvenog, zelenog, crnog i kamena u svim bojama i kada se usitni dobija se to što drugi nemaju", objašnjava Balandžić.

Za jednu ikonu treba odvojiti po par sati rada dnevno i tako cijeli mjesec, a ponekada i duže.

Balandžić je prije osam godina napustio željezaru i opredijelio se da u poljoprivrednoj proizvodnji stvara sebi i svojoj porodici egzistenciju. Posjeduje sedamdesetak ovaca rase avasi i zimuje u selu Orah kod Nikšića. Radi se od jutra do večeri kada krene kući u nikšićko naselje Dragova Luka. Kada stigne proljeće vraća se u svoju postojbinu pivsko selo Unač.

Mladi domaćin kaže, da se nije pokajao što je ostavio preduzeće.

"Trebalo je to uraditi i ranije i sada bi bilo veće stado i poprilično toga urađeno na imanju", priča vrijedni stočar.

Poljoprivredna proizvodnja i selo su način života, a kada se u sve to uplete umjetnost onda je to zadovoljstvo življenja.

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније