Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

10. 10. 2024. 11:35 >> 11:38
Čitaj mi:

CNP

Sjećanje na Veljka Mandića: Do kraja života posvećen i predan teatru

Na današnji dan prije stotinu godina rođen je Veljko Mandić, jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih crnogorskih glumaca i član Crnogorskog narodnog pozorišta.

Mandić je rođen 10. oktobra 1924. godine u Nikšiću, a preminuo je 19. maja 1988. godine.

Glumom je počeo da se bavi u prvim godinama nakon Drugog svjetskog rata u Sindikalnom kulturno-umjetničkom društvu “Radoje Dakić” u Nikšiću, kasnije “Zahumlju”.

Jedan je od inicijatora osnivanja Narodnog pozorišta u Nikšiću (1949), gdje je bio angažovan kao glumac i reditelj sve do ukidanja te institucije.

Glumačku karijeru od 1961. godine nastavlja u Crnogorskom narodnom pozorištu, u kojem je odigrao više od 40 uloga.

Odigrao je oko stotinu uloga u filmovima i televizijskim serijama najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih reditelja: “Zle pare”, “Lelejska gora”, “Nizvodno od sunca”, “Horoskop”, “Tišine”, “Hajka”, “Vrhovi Zelengore”, “Maratonci trče počasni krug”, “Petrijin venac”, “Dorotej”, “Šest dana juna”, “U ime naroda”, “Pusta zemlja”, “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”.

Kako kažu iz CNP-a, Mandić je bio svestran pozorišni umjetnik i autor, a pored antologijskih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, napisao je više dramskih tekstova, bavio se pozorišnom režijom i dramatizacijom proznih tekstova.

Neke od njegovih najpoznatijih komedija su: “Snaha je doputovala”, “Moj zet direktor”, “More do koljena”, “Istini slično”, “Paun i Jorgovan”.

Dvostruki je dobitnik Trinaestojulske nagrade za uloge Ujka Vanje u istoimenoj predstavi (1965) i Teodosija Mrkojevića u predstavi “Lažni car Šćepan Mali” (1970).

Dobitnik je i nagrade “19. decembar” (1968), Zlatne arene na Fimskom festivalu u Puli za ulogu u filmu “Vrhovi Zelengore” (1976), Nagrade za najbolju mušku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu za ulogu u filmu “Derviš i smrt” (1974), kao i drugih društvenih i glumačkih priznanja.

"Crnogorsko narodno pozorište, s najdubljim poštovanjem i zahvalnošću, čuva sjećanje na Veljka Mandića, jednog od najzaslužnijih dramskih umjetnika u poslijeratnom pozorišnom životu Crne Gore, koji je do kraja života bio posvećen i predan teatru, stvaralaštvu i publici", zaključeno je u saopštenju CNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније