Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ n1 ]

23. 09. 2024. 11:42 >> 11:42
Čitaj mi:

"NAJIZDRŽLJIVIJI DIGITALNI MATERIJAL"

Ljudi će zauvijek opstati, naučnici napravili plan za zaštitu u slučaju uništenja Zemlje

Naučnici su sačuvali cio ljudski genom na „memorijskom kristalu” koji može da opstane milijarde godina.

 


Kada se potencijalno u budućnosti desi da dođe do neke katastrofe i ljudskom rodu zaprijeti izumiranje - to neće biti beznadežan slučaj, jer su naučnici u Ujedinjenom Kraljevstvu deponovali cio ljudski genom na „pet-de memorijski kristal”. Ovaj događaj je zapravo nada da bi taj genom mogao da se koristi kao uzorak za obnovu čovječanstva.

Kristal, koji je razvio tim istraživača u Istraživačkom centru za optoelektroniku Univerziteta u Sautemptonu, takođe bi se mogao koristiti za kreiranje zapisa o biljnim i životinjskim vrstama kojima prijeti izumiranje. Na memorijskom kristalu čuvaće se do 360 terabajta informacija milijardama godina i može da izdrži ekstremne uslove, uključujući smrzavanje, požare, direktan udar, kosmičko zračenje i temperature do hiljadu stepeni Celzijusa, prenosi CNN dodajući da je kristal 2014. godine proglašen za Ginisov svetski rekord kao „najizdržljiviji digitalni materijal za skladištenje podataka”.

„Pet-de memorijski kristal otvara mogućnosti za druge istraživače da izgrade trajno skladište genomskih informacija iz kojih bi se kompleksni organizmi, poput biljaka i životinja, mogli obnoviti ako nauka u budućnosti to dozvoli”, rekao je Peter Kazanski, profesor optoelektronike, koji je rukovodio timom istraživača koji je morao da razmotri i ko će preuzeti sačuvane informacije u dalekoj budućnosti. To bi mogla biti inteligencija ili bi se mogla naći u budućnosti tako dalekoj da za nju ne bi postojao referentni okvir. Da bi pomogli onome ko ga pronađe, istraživači su uključili vizuelni ključ.

„Vizuelni ključ upisan na kristal daje pronalazaču znanje o tome koji su podaci pohranjeni unutra i kako se mogu koristiti”, objašnjava Kazanski, a naučnici širom svijeta smatraju da je u pitanju impresivan rad koji se trenutno čuva u arhivi u vremenskoj kapsuli u slanoj pećini u Austriji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније