Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

04. 09. 2024. 13:03 >> 13:03

DANAS I SJUTRA

Magija Ciriha

Cirih, Cirih, Cirih..Nekada dolari, potom zlatne poluge, a sada dijamanti. Ono što je sigurno ovaj miting od 1928.godine važi za najveći na svijetu, onaj hram poput Vimbldona u tenisu, Kicbila u skijanju, Lucerna u veslanju, Indianapolisa u automobilzmu.

Cirih je uvijek imao svoju magiju, fantastične menadžere, privlačio najveće zvijezde i već doživio obaranje 25 svjetskih rekorda, najvise 1997. kad su srušena čak tri (Kipketer na 800, Boit Kipketer na 3000 stipl i Gebresijelasi na 5000 metara). Kakva urnebesna noć. Bilo je to dugo srijedom na polovini avgusta, ali novi kalendari pomjerili su ga u septembar, nakon velikih takmičenja poput OI ove godine. Sada stiže u finišu jedne blistave sezone medalja i rekorda, ali kad mnogi računi još nisu raššisćeni. Evo šta nas očekuje.

Danas će sve krenuti takmičenjem u ženskom skoku motkom i to spektakularno na željeznickoj stanici u Cirihu, to je "free event" pa se očekuje mnogo naroda. Vidjeće tri posljednje olimpijske šampionke, Stefanidi iz Rija 2016, Kejti Mun iz Tokija 2021 i Ninu Kenedi koja je sada osvojila zlato u Parizu, spektakl totalni. To počinje u 17.30, a uveče se šou seli na Lecigrund gdje će u 21.30 biti Red Bul trka na 100 metara između velikih zvijezda atletike Duplantisa i Vorholma.

Jedna luda ideja koja je rođena na mitingu u Londonu, Vorholm je tada u prolazu rekao Duplantisu "brz si" a on mu odmah odgovorio "hajde da se trkamo". Vorholm sa svojim egom kaže da je morao prihvatiti taj izazov, a pozornica je najbolja moguća. Duplantis je u školi trčao 100 metara dobrih 10.57, dok je Vorholm počeo kao desetobojac i 100 je trčao za 10.40. Svi računaju da Vorholm mora imati prednost na izlasku iz startnog bloka kao i u finišu, očekuje se da slavi, ali biće zanimljivo.

Duplantis nije ovo napravio da bi izgubio, trenutno je najpopularniji atletičar planete i sanja jednog dana da trči u štafeti za Švedsku. Rekao je da je rivalstvo između Svedske i Norveške veliko i da imaju dogovor, onaj koji izgubi nastupiće sjutra na mitingu u dresu komšijske zemlje! Duplantis je svjetski rekorder u skoku motkom sa 6.26, a Vorholm na 400 prepone sa zastrašujućih 45.94, obojica će sjutra nastupiti u svojim pravim disciplinama, ali čekaju svi da ih vide večeras 1 na 1.

Sjutra dakle veliki spektakl od 20 do 22 sata u klasičnom formatu Veltklase mitinga. Duplantis kreće motkom istina već u 19.20, biće tu i srebrni Kendriks, odlični Amerikanac, ali Duplantis nema rivala i možda proba 6.27. A Vorholm će već u 20.04, u prvoj trci sjutra, imati duel na 400 prepone sa bivšim šampionom svijeta Brazilcem Dos Santosom, tu su svi osim zlatnog iz Pariza Bendžamina. A onda dolaze velike stvari.

Na 100 zene vidjećemo taj epski duel Džulijen Alfred-Sakari Ričardson, koji je u Parizu pripao zvijezdi sa Santa Lusije, ali svjetska šampionka Sakari od te noći živi za revanš i to ne krije. Na 200 muškarci nastupiće sprinter trenutka Lecil Tebogo iz Bocvane, zlatni u Parizu baš na 200, šesti na 100, i sjajan srebrni u štafeti 4 puta 400, koji je potom glatko pobijedio u Lozani na 200 i u Rimu na 100.

Nema Lajlsa, ali biće tu da ga izazovu opet sjajni Amerikanci Bednarek, Kerli i Najton, samo što mnogi misle da Tebogo ovaj put neće kočiti i da bi mogao da napadne vrijeme 19.32 Majkla Džonsona ili čak 19.31 Lajlsa, tako se šuška. Biće tu i Holovej na 110 prepone nakon šok poraza u Lozani od Brodbela, biće i sjajne sprinterke na 100 prepone žene, olimpijska šampionka Rasel, srebrna Majela, Kamačo Kvin, Nadin Vizer, kao i Jamajčanka Nadzent koja je u petak u Rimu postavila strahovitih 12.24, četvrti rezultat svih vremena, biće haotično, sve mogu ispod 12.30! Na 800 žene najavljen je duel olimpijske šampionke Hodžkinson koja je sada dominantna i svjetske šampionke Kenijke More koja je u nedjelju u Berlinu srušila rekord Semenje na 600 metara (1:21.63), ali nažalost povreda je spriječila Keli Hodžkinson.

Biće tu i Femke Bol na 400 prepone žene, dok najveću Sidni Meklaflin možemo da vidimo idućeg vikenda na finalu u Briselu, gdje je dobila vajld kartu za 200 i 400 ravno. Ovo je inače i posljednja šansa da se osvoje bodovi potrebni za nastup na velikom finalu u Briselu gdje će se boriti za dijamante. E, sad dolazimo do velikih stvari, dvije trke gdje se sanjaju rekordi.

Na 5000 žene vidjećemo duplu olimpijsku šampionku Beatris Čebet iz Kenije, koja je u Parizu slavila i na pet i na 10 hiljada. Do ove godine je bila u sijenci Sifan Hasan, Letsenbet Gidi i prošle pogotovo Etiopljanke Guduf Čegaj koja je u Judžinu postavila fantastičan rekord 14:00.21 na 5000 metara. Ali Čegaj je u sva tri finala u Parizu ostala šokantno bez medalja, dok je Čebet harala, i ne samo to već je početkom sezone oborila rekord na 10000, pa onaj na ulici na 5000 i postala treći put šampionka svijeta u krosu. Sada ovu veliku sezonu zeli da kruniše i svjetskim rekordom na 5000, da bude prva žena u istoriji ispod 14 minuta. U takvoj je formi da joj se mora vjerovati, mada će morati da popravi svoj lični rekord za skoro šest sekundi! Imaće i sjajne pejs mejkerke, među njima i Etiopljanku Fremajni Hajlu, petu u Parizu, koja je prihvatila za veliki novac da "izda" svoju zemlju i da vuče Kenijku.

Taj pokušaj svjetskog rekorda je veoma ozbiljan, ali pažnja sada na glavni, programiran sjutra u 21.27 tačno. Na 1500 muškarci vidjećemo čak 10 od 12 finalista iz Pariza gdje se bez pejs mejkera trčalo 3:27, zbog vrtoglavog tempa Jakoba Ingebritsena. On je tada pao u finišu kao žrtva sopstvenog ritma i završio bolno četvrti izgubivši od arhi rivala Kera, ali zlato je odnio Amerikanac Hoker, srebro Ker, a bronzu jos jedan Amerikanac Nuguse.

Ingebritsen je to doživio kao smak svijeta, ali je par dana kasnije osvojio veliko zlato na 5000, potom u Lozani glatko dobio zlatnog Hokera na 1500 sačuvavši ovaj put snagu za finiš, a onda u danu velikog praska u Silesiji oborio pakleni svjetski rekord Komena na 3000 metara i to za preko tri sekunde! Taj rekord je važio 28 godina i smatrao se jednim od najtežih za rušenje u atletici uopšte, niko mu se nikad nije ni primakao na tri sekunde. A Ingebritsen ga oborio za tri sekunde uhvativši se i sam za glavu. Tablice kažu da ovaj novi rekord vrijedi kao 9.50 na 100 metara, da vrijedi kao 3:24 na 1500 metara, što je pune dvije sekunde bolje od takođe drevnog rekorda El Geruža na toj distanci. Slavljen je ovih 10 dana Ingebritsen, i sada dolazi u Cirih sa jasnom idejom da sruši El Geruža nakon 26 godina.

Na taj način bi u svojoj najdražoj disciplini zaista zacijelio olimpijske rane, napravio bi istoriju, a pritom bi pobijedio sve rivale iz Pariza, Hokera, Kera, Nugusea, Nordasa, Gurlija, Čeriota, svi će biti tu. Dva pejsmejkera tačno znaju šta da rade, drugi od njih Vermulen ima lični rekord 3:31 tako da je preozbiljan, a zelena svjetla pratiće upravo tempo za 3:26.00 što je velikan El Geruž postavio u Rimu 1998.

Jedina varijabila mogla bi da bude ako moćni finišeri poput Hokera i pogotovo Kera ostanu blizu Ingebritsena i unervoze ga u finišu po pitanju same pobjede, možda čak i Ker postane opcija za novi rekord, to bi bilo bizarno, ali ipak pri ovakvom tempu čini se da to može samo Ingebritsen. On je ove sezone trčao 3:26.73 što već nije bilo daleko od rekorda, vidimo i komparaciju te trke sa rekordom El Geruža, na 1000 metara bili su čak potpuno poravnati, a onda je razliku napravio ipak finiš El Geruža.

Sada su svi uslovi da ovaj veliki rekord padne tu, nivo Ingebritsena iz Silesije je nadrealan, neki misle da bi čak mogli da vidimo i šok vrijeme ispod 3:25! A onda ulaze i druge debate, mnogi će reći da današnji treninzi, staze, tehnologija i pogotovo ove moderne karbonske patike daju veliku prednost u odnosu na 1998, da bi El Geruž u današnjim uslovima trčao i 3:23 jer sa takvim patikama se bukvalno odskače od staze i ubrzava, da je šteta poništavati takva velika imena po svaku cijenu. Svijet ipak ide dalje i želi nove rekorde i heroje, čini se da je trenutak Ingebritsena stigao. Atletska planeta je spremna za veliku magiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније