Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

09. 10. 2024. 10:39 >> 10:40

Bojanić Lalović

"Vršnjačko nasilje se mora zaustaviti hitnom i konkretnom reakcijom"

Ranjavanje, opasno po život, učenika u dvorištu Gimnazije „Niko Rolović“ u Baru suočilo nas je sa još jednom poraznom istinom da škole nijesu bezbjedna mjesta i da smo kao društvo zakazali u borbi protiv vršnjačkog nasilja, saopštila je poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore Zoja Bojanić Lalović.

Kako je navela i prije ovog slučaja konstatovali smo da se povećao broj slučajeva vršnjačkog nasilja u školama, ali osim kratkoročnog reagovanja na pojedinačne slučajeve, ništa nije preduzeto da se sistemski rješava ovo pitanje kako kroz stručne institucije i socijalne servise, tako i kroz edukativne programe, ali i kroz druge načine podrške u prevenciji vršnjačkog nasilja.

Izricanje vaspitnih mjera koje ne daje rezultate, kaznena politika koja za nasilnike nije adekvatna, preventivne mjere koje su svedene na puku formu i došli smo do ugroženog života jednog mladog čovjeka.

"Ovi i ovakvi oblici ponašanja dešavaju se pod uticajem neželjenih društvenih okolnosti, u javnom prostoru se sve češće koristi jezik mržnje i netrpeljivosti, isključivosti i diskriminacije, pa postaje gotovo normalno i sa stvarnošću stopljeno da univerzitetski profesor najavljuje građanski rat ili da neko od funkcionera izaziva svojim govorima rasnu i nacionalnu mržnju. Sve to za najgoru posljedicu ima nestabilan i nesiguran prostor u kojem nam mladi žive", isztakla je Bojanić Lalović.

U sistemu vrijednosti dogodile su se vrijednosne konfuzije, moralni vakum, tako da pred mladima u kritičnoj fazi njihovog razvoja stoje brojni izazovi na koje društvo ovakvo kakvo je ne može dati odgovore.

"A najteže sa čime se suočavamo jeste da su škola i obrazovanje izgubili nekadašnji autoritet. Kao društvo smo degradirali školu, a nasilje je postalo standard života. Jeste da smo za takvo stanje odgovorni svi, ali moramo početi i sa utvrđivanjem pojedinačne odgovornosti, da bismo škole učinili sigurnim mjestom i da bismo joj vratili vaspitnu ulogu, a mladima omogućili zdrav razvoj", kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније