Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG

09. 10. 2024. 20:07 >> 20:07

Obuhvatiti više ustanova

Pozitivne reakcija na asistenate za suzbijanje nasilja u školama

Godinama se postavlja pitanje zašto nam se ponavljaju slučajevi vršnjačkog nasilja i šta institucije preduzimaju da to srpiječe. Kao jedno od rješenja predlaže se stalno uvođenje takozvanih asistenata za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma. Takav pilot projekat sprovodi se trenutno u 26 crnogorskih škola u kojima je ranije bilo najviše problema.

Dosta je bilo vršnjačkog nasilja. Lako je reći – nešto ipak treba učiniti.

Vuk Tapušković narednih 10 mjeseci ima isti zadatak, kao i njegovih 25 kolega u drugim školama. Oni su asistenti za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma.

"Djeca dođu do mene, prijave mi, kažu da su imali situaciju da su se dva druga pobila, djevojčice se povukle za kosu ili nešto slično. Popričmao s njima, povedemo ih do nadležne službe ili kod direktora gdje se riješi dalje problem i pristupi se određenim mjerama", objašnjava Tapušković.

A prepoznavanje djece, sklone problematičnom ponašanju, po svemu sudeći, nije teško.

"Pa u većini slučajeva djete se samo pokaže i sami možemo da primijetimo, izdvaja se iz većine. Ili se gura, ili raširi ramena. Znači, uglavnom je to gurkanje, vikanje, izdvajanje da dođe u centar pažnje da bi se primijetilo", kaže Tapušković.

Ono što su za sada primijetili u Ministarstvu prosvjete jesu pozitivne reakcije zbog angažovanja asistenata.

Svetlana Drobnjak iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija kaže da i učenici i roditelji, a i osoblje škole ima pozitivne reakcije.

"Oni su raspoređeni po onim školama koje su u prethodnom periodu prepoznate kao škole u kojima je bio prisutan najveći broj oblika vrašnjačkog nasilja. U ovom trenutku obuhvaćeno je više osnovnih škola, jer ih je i više na teritoriji Crne Gore u odnosu na srednje škole, ali to ne znači da je u većem ili manjem procentu vrašnjačko nasilje prisutno u osnovnoj u odnosu na srednje škole", kaže Drobnjak.

Međutim, možda je projekat već u startu pokazao određene nedostatke koje bi trebalo otkloniti.

"Dobro bi bilo da se uvedu i muški i ženski asistent u jednoj školi, jer u situaciji kada se dvije djevojčice povuku za kose, ja ne mogu ništa tu da djelujem, pošto je djevojčica, drugi pol. Mi kao muškarci ne možemo ništa da djelujemo u tom slučaju", objašnjava Tapušković.

Da li će asistenti uspjeti da izađu na kraj s vršnjačkim nasiljem, ostaje da se vidi.

"Uspješnost tog projekta će se na kraju procijeniti i biće i nastavak ukoliko da pozitivne rezultate, odnosno ukoliko zaista bude pomogao u spečavanju nasilja i vandalizma. Ne postoji ni jedan razlog da se ne nastavi", kazala je Drobnjak.

Projektom mora biti obuhvaćen veći broj škola.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније