Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

09. 10. 2024. 21:14 >> 21:14
Čitaj mi:

u obraćanju Evropskom parlamentu

Orban pozvao na „promjenu Evrope“

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je promjenu Evropske unije, u govoru održanom u Evropskom parlamentu, gdje je dočekan protestima zbog demokratskog nazadovanja u njegovoj zemlji.

Nacionalistički mađarski premijer došao je u Strazbur da predstavi prioritete aktuelnog mađarskog predsjedavanja Savjetom EU, koje traje do kraja decembra.

„Evropska unija treba da se promijeni“, rekao je Orban dodajući da mađarsko predsjedavanje želi da bude „katalizator te promjene“.

Ovo nije Evrovizija

Prije njegovog obraćanja ljevičarski evroposlanici su istakli plakate da izraze svoje protivljenje.

„Nema novca za korupciju“ pisalo je na jednom plakatu kojim je mahala radikalna ljevica, u osvrtu na evropske fondove namijenjene Mađarskoj, koji su djelimično zamrznuti zbog nepoštovanja pravne države.

Socijaldemokrate su takođe mahale plakatama na kojima je pisalo „demokrate protiv autokrata“.

Na kraju govora antifašistička pjesma "Bela ćao" kratko je odjeknula u dijelu sale, prije nego što je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola zatražila da se to prekine.

„Ovo nije Evrovizija“, rekla je Mecola.

EK: Mađarska ne poštuje demokratske norme EU

Juče je Orban u izjavama novinarima u Strazburu govorio protiv „evropskih elita ljevice i centra“, ukazivao na bliskost sa predsjedničkim kandidatom američkih republikanaca Donaldom Trampom i zalagao se za „novu strategiju“ oko Ukrajine sa direktnim komunikacijama sa Moskvom.

Od povratka na čelo zemlje 2010. godine Orban je ojačao svoju vlast uz ograničavanja prava opozicije, i više puta se sukobio sa Briselom oko migrantskih pitanja i pitanja demokratije i pravne države.

Evropska komisija je u julu u izvještaju ocijenila da Mađarska ne poštuje demokratske norme EU, posebno po pitanju korupcije, političkog finansiranja, zabranjenih sukoba i nezavisnosti medija.

U posljednoj epizodi sukoba između Budimpešte i Brisela Evropska komisija objavila je prošlog četvrtka da se obratila evropskom sudu po pitanju mađarskog „zakona o suverenitetu“, što nevladine organizacije smatraju novom ofanzivom da se ograniče protivnici vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније