Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

11. 10. 2024. 11:14 >> 11:40
Čitaj mi:

APEL ODBORIMA

IA: Obećano saslušanje o nabavkama u zdravstvu već pet mjeseci na čekanju

Institut alternativa saopštio je da već gotovo pet mjeseci čekaju da skupštinski odbori za ekonomiju i zdravstvo postupe po njihovoj inicijativi za održavanje zajedničke sjednice - saslušanja na temu javnih nabavki u zdravstvu.

Uprkos tome što je inicijativa, koju je Institut alternativa uputio još 10. maja ove godine, načelno prihvaćena od oba skupštinska odbora, sjednica kako kažu, i dalje nije održana, a ne postoje ni naznake kada će biti zakazana i ko će odgovarati na tada aktuelne navode o “obesmišljenosti postupka javnih nabavki ljekova zbog ograničenog broja ponuđača u Crnoj Gori”.

“Apelujemo da se što prije utvrde termin i učesnici saslušanja koji će otvoriti širu raspravu na ovu temu”, poručuju iz IA.

Inicijativa je prvobitno raspravljena na 19. sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet 15. maja.

“Tom prilikom je navedeno da će se poslanici/-e upoznati sa našom inicijativom, i u dogovoru sa Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje, dogovoriti način organizacije sjednice. Potom je na 25. sjednici, dva mjeseca kasnije, jednoglasno podržano da se održi tematska sjednica na osnovu naše inicijative, ali i da se termin naknadno utvrdi. I Odbor za zdravstvo je u tom periodu takođe dao zeleno svjetlo za saslušanje na ovu temu”, poručuju iz Instituta alternativa.

Od kraja jula, kako kažu, nemaju nikakvu povratnu informaciju da li će se saslušanje zakazati i održati.

“Problem (ne)zakazivanja i(li) bespotrebnog odlaganja u kontinuitetu prati rad 28. saziva Skupštine, od samog početka, na šta smo ukazivali više puta do sada. Prolongiranjem zakazivanja saslušanja obesmišljava se kontrolna funkcija odbora, kako zbog aktuelnosti teme koju je potrebno raspraviti, ali i zbog toga što u ovom konkretnom slučaju, više od pet mjeseci nije jasno utvrđen termin održavanja saslušanja”, kažu u IA.

Kako navode, prije više od deceniju održano je zajedničko konsultativno saslušanje tih odbora, ali je nažalost izostao zaključak, kao zajednički izvještaj sa preporukama za rješavanje problema.

“Na bitnost teme ukazuje i to da je Međunarodni monetarni fond (MMF) u posljednjem izvještaju za Crnu Goru ukazao na više problema u ovoj oblasti, i istakao potrebu unaprjeđenja efikasnosti potrošnje u zdravstvenom sektoru i ograničiti farmaceutske rashode, koji su samo u 2022. godini dostigli čak 2,5% BDP-a. Institut alternativa apeluje na Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odbor za ekonomiju, finansije i budžet da u najkraćem roku definišu termin saslušanja, koje će pratiti kvalitetna priprema i široka rasprava, zarad artikulacije jasnih preporuka za promjenu politika, propisa i praksi u ovoj oblasti”, zaključuje se u saopštenju IA.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније