Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

11. 10. 2024. 06:47 >> 06:47
Čitaj mi:

Andrijevica

Kuća voća, gomila betona i promašena investicija?

Od projekta izgradnje kuće voća u Andrijevici, koji je trebalo da bude okončan još prije pet godina, ostala je samo gomila betona, bez ideje i bilo kakve najave da bi mogao da se privede kraju.

Kompletni radovi na podizanju ovog privrednog objekta, koji se finansira iz državnog kapitalnog budžeta, trebalo je da budu okončani u oktobru 2019. godine, ali i pored brojnih obećanja da će ovaj reprezentativno zamišljeni kompleks odavno biti na usluzi poljoprivrednim proizvođačima, dosad je odrađen samo dio grubih građevinskih poslova, a radovi godinama stoje.

Iz lokalne uprave su ponovili da nije dobro što se stalo sa realizacijom ovog projekta i što Andrijevica nije dobila planirane kapacitete za pospješivanje voćarske proizvodnje, pri čemu nemaju nikakvih informacija šta će dalje biti sa ovim projektom.

“Očigledno je da se radi o projektu čija realizacija u startu nije dobro isplanirana. Jednostavno nije se uzelo u obzir da li u ovom kraju ima dovoljno sirovine za određenu proizvodnju, a ni to da li bi ta proizvodnja bila rentabilna. Tu ima i niz drugih propusta, ali tome nije kumovala aktuelna lokalna vlast u Andrijevici, već je za realizaciju projekta bila zadužena Vlada. Ostaje da vidimo šta će biti sa ovim projektom, ali u svakom slučaju nije dobro što tamo umjesto upotrebljivog objekta imamo praktično samo gomilu betona”, kazao je predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić.

Aktivnosti oko izgradnje kuće voća započeti su još 2016. godine, a s građevinskim radovima krenulo se dvije godine kasnije, i od bivših i sadašnjih vlasti i u Andrijevici na nivou države, stizala su obećanja da će biti završen.

Radovi, ipak, do danas nisu nastavljeni, a među kandidovanim projektima koji treba da se finansiraju iz kapitalnog državnog budžeta za 2024. godinu kuća voća se nigdje ne pominje.

Bivši ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je prije tri i po godine izjavio da je prije nastavka radova neophodno definisati šta će da bude proizvod kuće voća.

“Čekamo da se uradi dokumentacija koja će pokazati šta treba da bude proizvod kuće voća, koja je, na bazi toga, potrebna oprema i koje su to količine voća koje treba da se obezbjeđuju za nesmetan rad. Uz uporedne prakse, stručnjaci treba da utvrde da li će se proizvoditi sokovi, džemovi, slatko, kašice za bebe ili nešto drugo. Takođe, treba da se ustanovi koji tipovi voća treba da budu u opticaju, da li su to jabuka i kruška, ili možda bobičasto voće kao što je kupina, malina i aronija, s obzirom na to da je u cijeloj priči važno obezbijediti neophodnu sirovinu”, kazao je tada Stijović.

Portal RTCG juče je pisao o tome da su vrijedni voćari u pollimskoj dolini, bez ikave pomoći države proizveli sopstveni brend – proizvodnju domaćih organskih sokova, što je izazvalo veliki pažnju javnosti, sudeći po pregledima i komentarima na društvenim mrežama.

Ljudi su jednostavno shvatili da u ovakvom galimatijusu koji vlada na političkoj sceni ne mogu čekati da se izgradi kuća voća u Andrijevici, pa da tamo plasiraju viškove voćne proizvodnje, nakon gašenja i uništavanja desetine otkupnih centara tokom tranzicije.

Moglo bi se čak reći da nije baš za ponos državi da obični individualni voćari u Polimlju imaju više inicijative nego institucije koje bi trebalo time da se bave. Samo da kuća voća ne ostane to što je trenutno, gomila betona, i promašena investicija.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније