Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

11. 10. 2024. 06:32 >> 12:19
Čitaj mi:

ADVOKAT POTVRDIO

Tužba Spičanovića protiv Kneževića povučena, nije došao na glavnu raspravu

Tužba bivšeg istaknutog oficira ANB-a Draga Spičanovića protiv lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića povučena je jer tužilac nije došao na glavnu raspravu pred Osnovnim sudom u Podgorici. Tu informaciju za Portal RTCG potvrdio je advokat Tomica Knežević, koji zastupa lidera DNP-a.

Advokat Knežević objasnio je da je pred Osnovnim sudom u Podgorici vođen postupak po tužbi bivšeg načelnika Kontraobavještajne zaštite u ANB-u Draga Spičanovića protiv tuženog Milana Kneževića, zbog povrede prava na ugled i naknade štete, o čemu je RTCG već pisao.

"U vezi sa tim postupkom informišemo javnost da je predmetna tužba Spičanovića povučena usled nepristupanja istog na glavnu raspravu pred sudom, a s obzirom da je istog u tom postupku zastupao kvalifikovani punomoćnik-advokat zaista je teško vjerovati da je riječ o propustu tužilačke strane već bi prije mogli zaključiti da je tužilačka strana jednostavno napravila dobru procjenu uspjeha u sporu od kojeg je vrijedjelo odustati", rekao je advokat Knežević. 

Krajem 2022. godine, Spičanović je podnio tužbu Osnovnom sudu u Podgorici protiv Kneževića radi naknade nematerijalne štete zbog, kako je rekao, uvreda na njegov račun iznijetim na sjednici Odbora za bezbjednost 28. oktobra te godine. 

Tom prilikom Knežević je za Spičanovića rekao da je lažov i nesoj, da su to teške riječi, ali istinite, te da onaj ko njega optuži da radi za srpsku i rusku službu, zaslužuje ovakav odgovor. Nešto više od mjesec dana nakon te sjednice, Spičanović je podnio tužbu. 

Ta tužba je povučena. Advokat Knežević je potvrdio i da je nedavno presudom Osnovnog suda lideru DNP-a dodijeljena naknada od 3.500 eura, nakon njegove tužbe protiv M portala jer su ga bez ikakvog osnova nazivali obavještajcem. 

"Mogu da kažem da smo zadovoljni prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici kojom je usvojen tužbeni zahtjev Milana Kneževića protiv M portala i glavne urednice Danice Nikolić čime je tužiocu pružena  satisfakcija zbog lažnog i brutalnog etiketiranja čiji je cilj isključivo bio urušavanje njegovog ugleda. Naime, sud je na pravilan način utvrdio sve relevantne činjenice u ovom postupku i došao do jasnog zaključka da je tužena strana povrijedila načelo proporcionalnosti između ograničenja prava  tuženih na slobodu izražavanja sa jedne strane i zaštite privatnosti, odnosno zaštite ugleda tužioca sa druge strane", rekao je advokat.

Kako je naglasio, cilj tužbe svakako nikada nije bio uperen protiv prava bilo kojeg medija i novinara ali je u konkretnom slučaju zaista došlo do teškog narušavanja prava ličnosti Milana Kneževića. 

"Koji, iako je javna ličnost, nije dužan imati toliki prag tolerancije na tekst takve sadržine koji ga direktno targetira kao neprijatelja sopstvene države i stranim špijunom. Usled takvih lažnih navoda negativne posljedice trpio je ne samo Milan Knežević nego i svi članovi njegove porodice koji su takve medijske navode zaista teško podnosili. Tokom postupka imali smo prilike da direktno od odgovorne urednice M portala čujemo šokantne i inkriminišuće detalje o tome da su navodno službenici ANB-a pisali i dostavljali sporne tekstove, usled čega su spisi ovog predmeta bili u tužilaštvu koje se do današnjeg dana nije oglašavalo o tome da li je formiran predmet i da li su preduzete određene radnje u tom predmetu a što javnost zaista očekuje", izjavio je advokat Knežević. 

On je istakao i da u predmetnom postupku njihov akcenat nije bio na novčanoj odšteti.

"I ukoliko ova presuda bude potvrđena, u šta iskreno vjerujemo, Milan je već javno saopštio da će dosuđeni iznos odštete iti dat u dobrotvorne svrhe", kazao je advokat. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније