Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P. R. [ Euronews.rs ]

11. 10. 2024. 13:15 >> 13:14
Čitaj mi:

ANALITIČARI

"Srbija ostaje glavni trgovinski partner Turske na Z. Balkanu"

Srbija i dalje ostaje glavni trgovinski partner Turske na Zapadnom Balkanu i to je nešto što se ne mijenja i što se neće izmijeniti u bližoj budućnosti, ocijenio je Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u dvodnevnu posjetu Srbiji. Erdogan je prethodno posjetio Tiranu, gdje je prisustvovao otvaranju džamije Namazgah. Ovogodišnja Erdoganova posjeta Srbiji, četvrta je po redu u posljednjih sedam godina. U tom periodu Srbija i Turska su intenzivirale ekonomsko-trgovinske odnose.

Kada je početkom septembra 2022. posljednji put posjetio Srbiju, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naglašavao da se odnosi Beograda i Ankare poboljšavaju iz dana u dan.

Nakon formiranja Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske 2017. godine, Beograd i Ankara su potpisali 26 sporazuma u oblasti ekonomije, infrastrukture, kulture i turizma. Analitičari smatraju da je "lična diplomatija" Vučića i Erdogana unaprijedila odnose dvije zemlje.

"To je zapravo i dalo određene pozitivne rezultate. Jedan od njih je pojačana trgovinska razmjena, pogotovo u slučaju Srbije koja je doduše iskusila određena zastajkivanja poslije 2018. Ne toliko zbog nekih izmjena između Srbije i Turske koliko zbog unutrašnjih prilika u Turskoj. S druge strane, Srbija i dalje ostaje glavni trgovinski partner Turske na Zapadnom Balkanu i to je nešto što se ne mijenja i što se neće izmijeniti u bližoj budućnosti", naveo je Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije.

Turske investicije vrijedne 400 miliona dolara

Turska se nalazi među deset najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije. Njene investicije vrijede 400 miliona dolara. Dok se ekonomsko-trgovinski odnosi razvijaju, najveće nesuglasice Beograda i Ankare prisutne su na pitanju Kosova.

"Priština se sve više okretala Turskoj i u njoj tražila političku i bezbjednosnu podršku. Tu je ove godine došlo do potpisivanja odbrambenih aranžmana između Prištine i Ankare, tako da vjerujem da će predsjednik Srbije adresirati ovo pitanje kao problematično za stabilnost regiona", rekao je Sava Mitrović sa FPN-a.

Mitrović smatra da je turska spoljna politika prema Balkanu uglavnom usmjerena ka muslimanskim zajednicama, ali da to ne predstavlja prepreku za dobre i stabilne odnose Srbije i Turske.

"Turska će nastaviti da u političkom smislu podržava islamske zajednice u duhu svoje neoosmanističke ideologije kako je neki nazivaju, ali to opet ne predstavlja prepreku za dobre ekonomske odnose i stabilne političke odnose Srbije i Turske", naveo je.

Erdoganovu posjetu Srbiji mediji ocjenjuju kao dio, kako kažu, "diplomatskog maratona", koji će se krajem oktobra nastaviti na samitu BRIKS-a u Kazanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније