Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

07. 10. 2024. 12:53 >> 12:54
2
Čitaj mi:

Andrija Mandić

Crna Gora želi uspravna da uđe u EU i bude ravnopravan član

Želimo da budemo ravnopravan činilac u zajednici evropskih naroda, jer mi smo Evropa, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Mandić je danas u Skupštini priredio svečani prijem za Jusi Hala-aha, predsjednika Parlamenta Finske, koji je na poziv Mandića u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Mandić i Hala-aho su nakon predstavljanja delegacija održali tête-à-tête razgovor u Kabinetu predsjednika, nakon čega se predsjednik finskog parlamenta upisao u knjigu utisaka.

Kako je saopšteno, Mandić je iskazao svoje zadovoljstvo prvom zvaničnom posjetom predsjednika finskog parlamenta Crnoj Gori, dodajući da je izuzetno važno graditi bilateralne odnose na svim nivoima.

„Mi smo danas imali veoma važan razgovor i posebno želim da se zahvalim na snažnoj podršci koju nam je Finska iskazala na našem evropskom putu i njihovom veoma jasnom stavu da kandidati EU trebaju da pristupe po osnovu zasluga i rezultata koje su ostvarili“, rekao je Mandić.

 

Mandić je istakao da naša zemlja ima ambiciozan plan da do kraja godine zatvori četiri pregovaračka poglavlja i to 7 (Pravo intelektualne svojine), 10 (Informatičko društvo i mediji), 20 (Preduzetništvo i industrijska politika), 31 (Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika), te da zatvori sva preostala poglavlja do kraja 2026. godine.

„Mi pripadamo porodici evropskih naroda i jasno sam saopštio poruku koju sam ovih dana prenio i u Rimu i na drugim adresama da Crna Gora želi da uđe u EU uspravna, a ne na koljenima, niti puzeći, jer mi držimo do naših vrijednosti kao što i Finci drže do njihovih. Želimo da budemo ravnopravan činilac u zajednici evropskih naroda, jer mi smo Evropa”, rekao je Mandić.

Mandić je zaključio da naša zemlja vodi odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, jer je to to ključni korak ka oporavku i boljoj budućnosti Crne Gore.

Hala-aho je saopštio da su odnosi Crne Gore i Finske odlični i dodao da vjeruje da dijelimo mnoge vrijednosti i ambicije kada je u pitanju međunarodni plan.

Navodi se da je Hala-aho pohvalio napredak koji je Crna Gora ostvarila tokom ove godine, kao i ključne reforme koje se sprovode i koje ubrzavaju naš put ka EU.

„Finska u potpunosti podržava Crnu Goru na njenom putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji”, zaključio je Hala-aho.

Mandić je nakon sastanka obišao Skupštinu Crne Gore, nakon čega će biti domaćin svečanog ručka na Vili Gorica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније