Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.L.B./rtcg.me/Beta

06. 10. 2024. 13:34 >> 13:39
Čitaj mi:

nakon katastrofalnih poplava

Međunarodni spasilački timovi stižu u BiH, crnogorski tim kreće sjutra

Spasilački timovi iz država susjednih Bosni i Hercegovini (BiH) kao i iz članica Evropske unije udružili su danas snage da raščiste ruševine i pronađu nestale u poplavama i klizištima koji su opustošili djelove te zapadno-balkanske zemlje, javljaju agencije. U Bosnu i Hercegovinu sjutra ujutru kreću i crnogorski spasioci, potvrđeno je Portalu RTCG. Kako nam je kazao vršilac dužnosti komandira Službe zaštita i spašavanja Glavnog grada Zdravko Blečić, samo iz Podgorice u BiH ide pet spasilaca.

Bosna je zatražila pomoć EU nakon jake kiše koja je tokom noći u petak ostavila čitava područja pod vodom, dok su klizišta uništila puteve i mostove, usmrtivši najmanje 18 osoba, piše Asošiejted pres.

Zvaničnici su saopštili da se još najmanje 10 ljudi vodi kao nestalo, od kojih mnogi u selu Donja Jablanica, u južnoj Bosni, koje je skoro potpuno zatrpano.

Tamošnji stanovnici kažu da su čuli jaku buku i vidjeli kako kuće nestaju u klizištu, pred njihovim očima.

Luigi Soreca, koji vodi misiju EU u Bosni, rekao je da EU stoji uz BiH i da timovi stižu da pomognu. BiH je zemlja kandidat za članstvo u 27-članom bloku, podsjećaju agencije.

Vlasti su saopštile da su hrvatski spasioci već stigli, a očekuje se da će poslije podne biti raspoređen tim iz Srbije, a zatim slovenački tim sa specijalno utreniranim psima.

Sjeverna Makedonija, Poljska, Češka i Turska takođe su ponudile pomoć, navodi se u saopštenju vlade.

Nedelja je i dan lokalnih izbora u BiH, ali su vlasti odložile glasanje u regionima pogođenim poplavama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније