Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.B.

10. 10. 2024. 20:08 >> 21:54
Čitaj mi:

LOKALNA VLAST U PODGORICI

Vučurović: Ne može neko sa dva mandata da bude gradonačelnik; Adžić: Rakčević najbolji kandidat

Jovan Vučurović ispred koalicije ZBCG ističe da su spremni za dogovor u Glavnom gradu sa svim partijama koje su pobjednice 30. avgusta 2020. i smatra da vlast treba formirati što prije. Za Vasilija Čarapića iz PES-a ukoliko se budu poštovali demokratski principi i slušala volja građana, može doći do uspješnih pregovora. U DPS smatraju da sa osvojenih 30 mandata, jasno je ko su pobjednici i, kako kaže, Mihailo Anđušić, Nermin Abdić ima najveće pravo da pozove na pregovore, osim one koji trenutno vrše vlast na centralnom nivou. Filip Adžić iz GP URA naglašava da imaju najboljeg kandidata za gradonačelnika i da treba da se okupe oko programa, a ne osvojenih mandata.

Jovan Vučurović ispred koalicije Za budućnost Crne Gore u emisiji Argumenti na TVCG, ističe da je nositeljka liste Jelana Borovinić Bojović pokazala odgovrnost i pozvala već prve večeri na dogovor, te da smatra da vlast u Glavnom gradu treba da se formira što prije.

"Da se politički ne mrcvarimo, kao u pojedinim opštinama. Vidim da postoji jedna jasna situacija i vidimo kao partnera stranke pobjednice od 30. avgusta 2020. - GP URA, političku organizaciju Jakova Milatovića, PES i Demoktare. Mi ne vidimo probleme, smatramo da ne bi trebalo da bude ucjena tokom pregovora koji će uslijediti, jer smo svi partneri godinama i zajedno smo se borili protiv režima DPS", kazao je Vučurović.

Na pitanje zašto je onda skraćen mandat prošloj lokalnoj vlasti, ako će novu činiti isti politički subjekti, Vučurović odgovara da se izgleda neko preškartao misleći da će uzeti veći broj mandata.

"Karte su se drugačije promiješale. Što se tiče ZBCG mi smo ostvarili dobar rezultat i imamo više mandata, ali i to je sve uzalud, ako ne dođe što prije do formiranja vlasti", poručio je Vučurović.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kaže da su izbori pokazali da građani nijesu htjeli ove izbore, i da su pokušavali sa svojim bivšim odbornicima koji su podržali Milatovića, da se dogovore, što se nije desilo. 

"Činjenica je da je neko precijenio svoju snagu i to je lekcija za one političke subjekte koji su srušili vlast i toga moraju biti svjesni. Ukoliko oni nauče tu lekciju, onda možemo na zdravim principima da pregovaramo. Ukoliko se budu poštovali demokratski principi i slušala volja građana, može doći do uspješnih pregovora", kaže Čarapić.

Bilo šta neracionalno, ističe, bi dovelo do ucjena i teško bi se formirala vlast. Kontekst ovih izbora je, kaže, bio da se sruši vlast u Podgorici i da ona označi rušenje vlasti na državnom nivou, a malo je nelogično da neko želi da ruši centralnu vlast čiji su oni glavni stožer i u tom smislu nekome je potreban reset.

To da je Đukanović opet na javnoj sceni i da govori da bi saradnje DPS-a i PES-a bilo da je Milojko Spajić imao hrabrosti, a da to očekuje od Milatovića, za Čarapića je jako začuđujuće.

"Nije nikada postojala aktivna ponuda DPS-a da zajedno formiramo vlast. Mi smo decidno rekli da smo partija koja radi drugačije od DPS-a i tekovina Đukanovića i teško da bi ikada mogli sa tim teretom ići u koaliciju. Da li će Milatović nasjesti na takvo jeftino podilaženje, vidjećemo. Smatram da nije dobro što se revitalizovao gospodin Đukanović, jer smo smatrali da smo ga poslali u političku istoriju i nadam se da će svi shvatiti da ne treba da se vraćamo u prošlost", zaključio je Čarapić.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić naglašava da su predstavnici aktuelne parlamentarne većine, i vlasti u Glavnom gradu i na državnom nivou, osvojili ukupno 27 mandata zajedno sa BS koji nije prošao cenzus. DPS je osvojio 30 odsto glasova i sadašnja opozicija ima 30 mandata, pa je jasno ko su pobjednici ovih izbora.

"Vijeme je pred nama i ne opterećujemo se sa time, da ne bi došli u situaciju u kojoj je parlamentarana većina. Danas ne postoji lokalna samouprava u okviru koje ima kvorima i da se poslije godinu dana nije raspršila vlast. Sa 30 odsto podrške pripada pravo nosiocu liste Nerminu Abdiću da pozove sve političke subjekte slične političke profilacije na pregovore, osim onih koji trenutno vrše vlast na centralnom nivou", kazao je Anđušić.

Podsjetio je da je završeno pet izbornih procesa u pet opština u kojima je glasalo 107.000 građana. DPS je podržalo oko 31.000 ili 29 odsto građana, pa je to znak da su građani vratili DPS u igru, a ne neki drugi faktori.

"Ako treba da budemo 100 godina u opoziciji bićemo, a nećemo, jer na sljedećim izborima možemo da uzmemo samo 40 odsto. Ali nikakve političke kombinatorike koje bi podsjetile na ono kako funkcioniše današnja vlast, na principima ucjena, zapošljavanja, partitokratije, ne dolaze u obzir. O svemu možemo razgovarati osim da partija koja je osvojila 30 odsto podrške pruži bilo kakav vid manjinske podrške", poručio je Anđušić.

Poslanik GP URA Filip Adžić ističe da su očekivali dva-tri odsto veću podršku, ali da je ključni cilj bio provjera većine u lokalnoj vlasti i na državnom nivou.

"Građani su pokazali da se ne slažu sa onim što je ključna politika partija vlasti na državnom nivou i odnos onoga što je obećano i šta im je isporučeno ovog puta je na izborima kažnjeno. Od naših programskih principa teško da možemo odustati. Uvidjeli smo manjkavosti lokalne uprave i ponudili smo rješenja. Luka Rakčević je izašao sa velikim brojem konkretnih projekata i ne postoji bolji kandidat za gradonačelnika. Naša ponuda je bez bilo kakvog ucjenjivanja. Milatović je stao iza najboljeg kandidata i vjerujem da će biti dosljedan u toj podršci", kazao je Adžić.

Kako je dodao partije koje imaju dva, tri, pet, 15 mandata mogu imati gradonačelnika, predsjednika skupštine ili predsjednika opštine.

"Politika je stvar mogućeg i dogovora. Ko može da okupi većinu može tražiti mjesto na kojem može dati najviše. Okupićemo se oko programa, a ne postoji bolji kandidat od Rakčevića. Ne možemo praviti vlast sa onima koji se nijesu odrekli kriminalnih struktura, onima kojima Crna Gora predstavlja zamjensku državu i onima koji nude građanima prevare koje su svakodnevno razotkrivaju i koje svakodnevno obeshrabruju građane da izlaze na izbore da polažu nadu da u Crnoj Gori može biti bolje", kazao je Adžić.

Vučurović je pitao na koga je mislio Adžić kada je kazao da neće sa onima kojima Crna Gora nije primarna država. Kazao je da pretpostavlja da je mislio na ZBCG koja je sa URA-om formirala vlast u Podgorici i Nikšiću, pa ne zna otkud ova izjava. 

"Bili smo korektan partner iako nam nijesu trebali. Smatram da je Luka Rakčević dobar kandidat, ali dajte da sjednemo da se dogovaramo i ovo što je Adžić rekao jeste jezik ucjena. Ne može neko sa dva mandata da bude gradonačelnik. Ipak, ne odbacujem saradanju sa GP URA mada nam možda neće biti potrebni", kazao je Vučurović.  

Čarapić je kazao da budvanski scenario načelno jeste moguć u Podgorici, ali ako se ne budu poštovali principi, i politička teorija i praksa stave po strani. 

"Ako se pregovara na zdravim osnovama može doći do dogovora. Kandidati su bili jako dobri i to je nova vrijednost i bilo koji od tih kandidata može od Podgorice da napravi uspješnu priču", kazao je Čarapić. 

U Budvi svi očekuju pobjedu 

Vučurović dodaje da što se tiče Budve, uveliko su u kampanji i očekuju više mandata i vlast kakvu građani zaslužuju.  

PES će u Budvi nastupiti takođe sa Demokratama. Smatraju da je to najzdravija opcija za građane i da se skine ljaga koju taj grad ima na sebi. 

Što se tiče DPS-a Anđušić kaže da će u Budvi nastupiti takođe samostalno. Od Budve očekuje trendove kao u Kotoru, a to je dominacija DPS-a.

"Građani su do te mjere razočarani da sve ono što je spočitavano kao neuralgične tačke DPS-a sada je puta pet. I nijedan politički subjekt ne može stati nama na crtu", poručio je Anđušić. 

GP URA ići će samostalno na izbore u Budvi, a Adžić kaže da imaju najbolju situaciju i da im nedostaje svega 30-tak glasova u odnosu na prošle izbore da ključevi grada opet budu u njihovim rukama.

"Mi u Crnoj Gori nemamo poželjnog partnera, imamo one koji su na različite načine uticali na urušavanje institucija i države. U lepezi te ponude koja nije poželjna, moramo izabrati nekoga kao partnera, a da bi to ostvarili moramo imati snažne ljude koji će nositi tu priču, ne možemo to kao partija koja će dobiti 10-tak funkcija po dubini. Prije ćemo biti opozicija koja će ukazovati na anomalije", poručio je Adžić.  

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније