Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J./M.L.B.

10. 10. 2024. 18:24 >> 18:24
Čitaj mi:

SKUPŠTINA CG

Usvojena dva zakona: Korak bliže zatvaranju poglavlja 7 i 10

Skupština Crne Gore danas je ponovo usvojila Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i izmjene i dopune Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Za Zakon o elektronskim komunikacijama i prateće amandmane su glasala 53 poslanika, dok zeleno svjetlo nijesu dobile dva amandmana koje su predložili poslanici Građanskog pokreta URA.

Izmjene Zakona o autorskim pravima su usvojene sa 54 glasa poslanika, od kojih su svi bili "za", a usvojeni su i svi amandmani.

Zakonom o elektronskim komunikacijama se uređuje taj sektor, a cilj je postizanje usaglašenosti sa zakonodavstvom Evropske unije i zatvaranje poglavlja deset. Njime se mijenja i način izbora Savjeta Agencije za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost.

Vlada je predlog tog Zakona utvrdila na telefonskoj sjednici 16. septembra.

Usvajanjem dva zakona - o elektronskim komunikacijama i izmjenama i dopunama Zakona o autorskim i srodnim pravima Crna Gora napravila je korak naprijed u stateškom cilju - usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom, kaže potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj.

Tok rasprave

Hrvatska građanska inicijativa će podržati Zakon o elektronskim komunikacijama, kazao je lider i poslanik HGI Adrijan Vuksanović. 

Poslanica Demokrata Anđela Peković poručila je da su prethodni režimi upravo u oblasti elektronskih komunikacija na najjasniji mogući način zloupotrebljavali institucije, resurse i povjerenje građana.

"Zakon o elektronskim komunikacijama posebno je važan u dijelu koji se odnosi na razvoj infrastrukture i jedan brzi, širokopojasni internet koji će omogućiti svim građanima da dobiju pravovremene i precizne informacije na najbrži mogući način", kazala je Peković.

Knežević Nikoliću: Vi ste partija kojoj su Milović i Zvicer namicali glasove i obezbjeđivali sredstva

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je šefu poslaničkog kluba DPS-a Andriji Nikoliću da mora da razgraniči je li politički subjekt na čijem je čelu Milo Đukanović ili Danijel Živković. 

"To vas pitam iz prostog razloga pošto nam non stop govorite o podgoričkim izborima da ste osvojili 55 mandata, a nećete biti u prilici da formirate vlast, i onda ću vas pitati kako ste to pobijedili a niste formirali vlast. Za vrijeme kampanje ste, posebno Nermin Abdić, govorili da ste se oprali od Mila Đukanovića da nemate nikakve veze sa njim, da je ovo neki novi reformista", kazao je Knežević.

Poručio je Nikoliću da su oni partija kojoj su "Milović i Zvicer namicali glasove, obezbjeđivali sredstva i kampanju i tražili da se obračunaju sa liderima Demokratskog fronta na način što su slali korupciju, odnosno koruptivne advokate koji su trebali da kupe presudu kako bi Andrija Mandić i ja bili pravosnažno osuđeni na Apelacionom sudu".

"Vi ste partija za koju su rekli Zvicer i Milović da su vam obezbedili više para 2020. godine nego za referendum, što proističe i da ste referendum dobili zahvaljujući mafijaškim aktivnostima i mafijaškim parama i onda nama ovdje govorite o evropskom putu", kazao je Knežević. 

Na takve prozivke, Nikolić je odgovorio da su građani rekli svoje i tek će.

"Te priče o Zvicerima, Lazovićima, Milovićima, sušenju mesa na Lovćenu itd. Vidjeli ste kako se tretiraju strani građani Crne Gore. I ja vas ohrabrujem da nastavite, da uvodite taj vokabular u Skupštinu, jer će kazne biti još rigoroznije", kazao je Nikolić.

Naglasio je da misli da su stvari u Crnoj Gori izvedene na čistac.

" I razumijem vašu nervozu. Vaša nervoza je posljedica nervoznog Aleksandra Vučića", kazao je on.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović kazala je da su građani danas zbunjeni jer je danas na dnevnom redu Zakon o elektronskim komunikacijama a poslanici pričaju o svemu drugom samo ne o tome. 

Ona je upitala poslanike da li su pročitali pomenuti Zakon i da li su pročitali Direktivu o elektronskim komunikacijama iz 2018. godine, te znaju li na šta se ta Direktiva odnosi. 

Popović je kazala da Demokratska partija socijalista (DPS) od 2017. godine nije uspjela da donese zakon o elektronskim komunikacijama. 

Popović je istakla da rasprava o ovom zakonu nije održana kako je prvobitno planirano 30. septembra zbog toga što se čekalo mišljenje Evropske komisije, koje je kasnije došlo sa 61 preporukom. 

"Zakon o elektronskim komunikacijama je u potpunosti usklađen sa Direktivom iz 2018. godine", dodala je ona.

Poslanik DPS-a i šef kluba poslanika Andrija Nikolić reagovao je nakon izlaganja Bogdanovića, kazavši da kada politička agresija, nervoza, statistika mrtvih, umrlih i ubistava, zauzmu mjesto u javnom diskursu, kada se govori o elektronskim komunikacijama, onda treba znati da se iza toga krije strah i nesigurnost.

On je rekao da je legitimitet ove vlade ugrožen i da praktično više ne postoji. 

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da će ta partija glasati za predlog zakona o elektronskim komunikacijama. Bogdanović je potom kazao ono što najveći dio u Crnoj Gori u posljednje vrijeme najviše boli je to što je u prethodnih 12 mjeseci uhapšeno preko 600 članova kriminalnih organizacija. To je, kaže, gotovo svakog dana hapšenje po dva kriminalca. 

"Boli ih to što je u prethodnih 12 mjeseci od osam krivičnih djela ubistava kao posljedica obračuna kriminalnih klanova, sedam djela ubistava riješeno odmah a posljednje će biti riješeno u najkraćem roku. Boli ih to što je u prethodnih 12 mjeseci razriješeno svako krivično djelo pokušaj ubistva a bilo ih je 42", naveo je on. 

Najviše ih, kaže Bogdanović, boli to što sprečavaju krijumčarenje cigareta i opojnih droga. 

I dalje traje rasprava o predlogu zakona o elektronskim komunikacijama. Poslanik DPS-a Jevto Eraković poručio je da će ta partija podržati ovaj Zakon.

"Ono što želim da pohvalim u ovom zakonu jeste da se definišu kriterijumi koji su neophodni za usklađivanje i privremeno zatvaranje poglavlja 10. To je ono što  je važno za našu državu i građane... Važna je i zaštita korisnika podignuta na veći nivo i nezavinost Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) koja se dovodi ipak u pitanje sa ovakvim načinom izbora članova i saglasni smo da o tome treba voditi računa", navodi Eraković. 

On je rekao da je ova tačka dnevnog reda bila planirana za 30. septembar, dan nakon lokalnih izbora u Podgorici. 

Poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić rekao je da usvajanjem Predloga zakona o elektronskim komunikacijama stvaraju izvijesnost da će se zatvoriti poglavlje 10 - informatičko društvo i mediji.

"Deset godina nakon pregovora iz ove oblasti mi ove godine imamo mogućnost da zatvorimo pregovaračko poglavlje 10 i to radnjama koje su urađene za vrijeme mandata ove vlade. Usvajanjem seta medijskih zakona u junu ove godine dobili smo IBAR...", kazao je Čarapić u parlamentu. 

Ponosan je, kaže, na rad ministra Nika Đeljošaja, koji je u decembru prošle godine najavio da će usvojiti novi zakon o elektronskim komunikacijama i dati ga u skupštinsku proceduru, za kratko vrijeme. 

Naglasio je da je Zakon o informacionoj bezbjednosti već u skupštinskoj proceduri, i da će uskoro biti usvojen, a takođe je bitan za zatvaranje ovog poglavlja. 

"Raduje me što će regulatori imati ojačanu ulogu i pozdravljam model izbora članova savjeta EKIP-a da sprovodi svoju regulatornu funkciju na najbolji mogući način", rekao je Čarapić. 

Poslanik DPS-a Oskar Huter kazao je da su zakon o elektronskim komunikacijama pratile brojne korekcije i intervencije, te da se radi o "sklepanom zakonu" onako kako ga i prati aura, kada je, kako kaže, usklađen juče na dnevni red bez njegovog prava. Ipak, srećom je kaže, usklađen sa brojnim intervencijama koje je Evropska komisija dala. 

On se osvrnuo na jučerašnju sjednicu Skupštine na Cetinju.

"Cjelokupna javnost je juče imala priliku da se upozna sa performansom predsjedavajućeg Andrije Mandića, neuspjelog u smislu argumentacije koju je ovlaš ponudio, sa još jednom namjerom da unizi crnogorsku Prijestonicu. Mandić je još jednom uspio da se još jednom crnogorskoj javnosti predstavi kao neprikosnoveni lider partija koje čine parlamentarnu većinu", kazao je Huter, dodavši da je to što on čini "fascinantno". 

U još jednom je Mandić uspio, kaže Huter - da iz Prijestonice pođe glavom bez obzira.

"Taman je na Cetinju Mandić boravio onoliko koliko je i dosta. Svakako, oni kojima ne basta da bez kordona policije prošetaju crnogorskom Prijestonicom, i ne zaslužuju ne da budu predsjednici Skupštine, nego uopšte da budu u državnoj upravi", kaže Huter. 

Poslanik Bošnjačke stranke Admir Adrović kazao je da iako ovo predstavlja korak naprijed u procesu evropskih integracija Crne Gore, usvajanje ovog zakona je važan korak ka modernizaciji sektora elektornskih komunikacija i približavanju brojnim standardima. 

Poslanik SD-a Boris Mugoša saopštio je da ima kvalitetnih iskoraka u ovom predlogu zakona. 

"Pozdravljam brojna usklađivanja sa EU direktivama i važnost ovog zakona zbog zatvaranja pregovaračkog poglavlja za koje vjerujem da će se desiti do kraja godine. Ne zato što je to nevjerovatna zasluga ove vlade i većine, nego jer se radi o tekstu koji se jedan dugi vremenski period usklađuje", kaže Mugoša. 

On je kazao da po njegovom mišljenju, savjet Agencije za elektronske komunikacije treba da bira ili Vlada ili Skupština. Ili Vlada da preduzeme odgovornost za izbor Savjeta ili Skupština.. Ovaj predloženi hibridni model u praksi znači sljedeće - Vlada obrazuje Komisiju, ta Komisija raspisuje javni poziv i kandidate, predlaže SKupštini, a mi služimo kao protočni bojler", kazao je Mugoša. 

Naglasio je da zna da je "ovo  vrsta nekog kompriomisa" dodajući da to nije dobar kompromis. 

Poslanik NSD-a Dejan Đurović predložio je da se zakonom uredi da više nikad ne može da se prekine komunikacija bilo kog politčkog subjekta posebno tokom izbornih aktivnosti, kako je to bilo 2016.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da usvajanje Predloga zakona o elektronskim komunikacijama predstavlja važan korak ka unapređenju sektora elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, i doprinosi stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i modernizaciju tržišta elektronskih komunikacija a time privrednog i društvenog razvoja države. 

"Ovaj zakon predstavlja preduslov za privremeno zatvarnje poglavlja 10, što je ključan korak u procesu evropskih integracija. Pomenutom direktivom se utvrđuje pravni okvir za uređenje elektronskim komunikacionih mreža, usluga, povezane opreme i povezanih usluga", kazao je, između ostalog Đeljošaj. 

Naglasio je da će predlogom novog zakona o elektronskim komunikacijama Crna Gora će, kaže, u potpunosti ispuniti ciljeve postavljene u evropskom elektronskom segmentu. 

"Novim zakonom uvode se ključne reforme koje jačaju institucionu, organizacionu i finansijsku autonomiju agencije u skladu sa zahtjevima EK", kazao je Đeljošaj. 

Poseban naglasak kako je naveo, stavljen je na zaštitu od političkog i tržišnog uticaja. 

Andrić: Đuričković se na seksistički način obratio Gorčević; Mugoša: Nema veze sa istinom

Poslanica PES-a Jelenka Andrić reagovala je procedurano kazavši da se na društvenoj mreži X funkcioner Socijaldemokrata Miloš Đuričković na uvredljiv, ponižavajući i seksistički način obratio ministarki evropskih poslova Maidi Gorčević. Na jučerašnje oglašavanje ministarke, Andrić kaže da je Đuričković na mreži X napisao "dragi građani, sagnite se Mandiću malo jače kao mi". 

"Ministarka ono što radi očigledno radi vrlo kvalitetno čim politički oponenti koriste takve izraze za obračune sa njom, nije prvi ali nadam se jeste posljednji put. Takođe, htjela bih gospodinu Đuričkoviću da poručim da nema potrebe da prevodi crnogorske političarke jer vrlo jasno izražavamo svoje stavove i nikada se nije desilo u istoriji crnogorskog parlamentarizma da su žene puzale, klečale ili se saginjale pred bilo kim a ponajmanje pred predsjednicima skupštine, vlade ili bilo kojih zvaničnika", kazala je Andrić.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da ne zna o čemu se radi, ali da smatra da je parlament svoj odnos prema Gorčević pokazao u ovom parlamentu. 

"Ako je to nešto što treba da osudi ovaj parlament i upereno je protiv žena svakako da mi kao parlament nećemo pobjeći od toga", kazao je Mandić. 

Lider SD-a i poslanik te partije u Skupštini Crne Gore Boris Mugoša kazao je da izlaganje Andrićeve "nema veze sa istinom".

"Poslanici nisu upoznati sa tom izjavom nego se koristi ovaj prostor kako bi se ubirali politički poeni.. Floskula "saginjati neće" je floskula koja u političkom životu postoji 35 godina na javnoj sceni i zna se šta je suština tog narativa. Kad se to kaže znači neće kičmu saginjati nego sačuvati svoj integritet i vi vrlo dobro znate da je to politički narativ. Mislim da je vrlo nekorektno samo zbog toga što nemate određene  argumente da se suprostavite argumentima nekih ljudi iz drugih partija vi koristte ovu vrstu manipulacija", kazao je Mugoša. 

Kako se navodi na sajtu Skupštine, poslanici će raspravljati o više predloga zakona: o potvrđivanju Konvencije o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim ili privrednim stvarima, potvrđivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima, o elektronskim komunikacijama.

Na dnevnom redu su i Izbori, imenovanja i razrješenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније