Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Politika/Tanjug.rs ]

05. 10. 2024. 09:05 >> 09:06
Čitaj mi:

osmi izbori od proglašenja nezavisnosti

BiH: Sjutra lokalni izbori, počela izborna tišina

U Bosni i Hercegovini će sutra, 6. oktobra, biti održani lokalni izbori. Ovo su osmi izbori od proglašenja nezavisnosti 1992. godine, na kojima se biraju načelnici opština i gradonačelnici gradova, kao i opštinska i gradska veća i skupštine u 143 lokalne zajednice - 111 opština, 32 grada i Brčko Distriktu, koji je posebna administrativna jedinica.

Izborna tišina u BiH počela je jutros u 7 sati i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, u nedelju u 19 sati.

Centralna izborna komisija BiH odlučila je, nakon razornih poplava koje su pogodile BiH i u kojima je stradalo najmanje 20 ljudi, da sve izborne komisije osnovnih izbornih jedinica nastave sa dostavom izbornog materijala biračkim odborima, osim izbornih jedinica Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Breza, Visoko, Prozor-Rama, Bihać i Grad Mostar.

CIK je tu odluku donio sinoć nakon sastanaka sa relevantnim institucijama i odgovora dostavljenih od strane nadležnih uprava civilnih zaštita. U vezi sa organizacijom izbora u ovim izbornim jedinicama ili pojedinim biračkim mjestima u ovim izbornim jedinicama, CIK BiH će odluku saopštiti na sjednici koja će biti nastavljena danas nakon pribavljanja dodatnih informacija sa terena.

Ukupan broj birača upisanih u birački spisak BiH je 3,4 miliona. Na izborima učestvuje 110 političkih stranaka i 386 kandidata za gradonačelničke i načelničke pozicije. Više od 25.700 kandidata će se boriti za mjesta u parlamentima lokalnih zajednica.

Ozvaničen početak izgradnje čeličnog gasovoda u Istočnoj Ilidži

Od 386 kandidata za načelnike i gradonačelnike u BiH samo je 29 žena, odnosno 7,5 odsto. Očekivani troškovi izbora su 9,7 miliona eura.

Načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica biraju se direktno, osim u tri grada - Sarajevu, Mostaru i Brčko Distriktu BiH. Načelnici i gradonačelnici se biraju po principu proste većine (First-past-the-post), pri čemu je pobjednik kandidat sa najvećim brojem osvojenih glasova bez održavanja drugog kruga izbora.

Kandidati za veća/skupštine lokalnih zajednica biraju se proporcionalnom zastupljenosti otvorenih lista, pri čemu broj mandata u veću/skupštini varira u zavisnosti od broja stanovništva u lokalnoj zajednici.

Međunarodna posmatračka misija OSCE/ODIHR će posmatrati lokalne izbore u BiH.

Analitičari smatraju da predstojeći lokalni izbori prevazilaze značaj lokalnih izbora i predstavljaju svojevrstan test za Trojku, SNSD i HDZ BiH, jer će birači imati priliku da daju ocjenu o njihovom dosadašnjem radu, prenosi Tanjug.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније