Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Z.J. [ Tanjug ]

04. 10. 2024. 15:40 >> 15:51

Pariz

Francuska Vlada traži od univerziteta da ne dozvoli nerede na godišnjicu rata u Gazi

- Francuska Vlada zatražila je danas od univerziteta da spriječe sve rizike od eventualnih nereda 7. oktobra, na godišnjicu napada palestinskog Hamasa na Izrael, posle koga je izbio rat u Gazi i "snažno" osudila nedavne propalestinske demonstracije na pariskim univerzitetima



U dopisu poslatom predsjednicima univerziteta i viših škola novi francuski ministar za visoko školstvo Patrik Hecl upozorio ih je na odgovornost za "održavanje reda".

On ih je podsjetio da su prema zakonu odgovorni za održavanje reda i bezbjednosti u krugu njihovih ustanova i da je na njima da iskoriste svoja ovlašćenja da spriječe svaki rizik od nereda, da ponovo uspostave red i da zaštite korisnike i osoblje.

Oni se podsećaju takođe da pravosudnim vlastima ukažu na neke postupke koji bi mogli da predstavljaju zločin ili prestup.

Propalestinske demonstracije održane su u utorak i četvrtak ispred univerziteta Sajans Po u Parizu.

Protesti su takođe održani u četvrtak u prostorijama Nacionalnog instituta za orijentalne jezike i civilizaciju (Inalco) u Parizu, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar Hecl je u saopštenju rekao da čvrsto osuđuje te akcije koje su protiv principa neutralnosti i sekularizma visokog školstva kao javnog servisa.

Portparolka vlade Mod Brežon danas je ocijenila kao "nedopustive" demonstracije na pariskom Sajans Po univerzitetu i pozvala novu upravu da preuzme odgovornost.

Posle više mjeseci krize taj francuski univerzitet koji je obrazovao generacije francuskih vođa ima novog direktora imenovanog krajem septembra, francusko-urugvajskog diplomatu Luisa Fasija, bivšeg kolegu predsednika Emauela Makrona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније