Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

08. 10. 2024. 14:47 >> 14:46
Čitaj mi:

U NOVIJOJ ISTORIJI

Rat Izraela i Hamasa među najsmrtonosnijim za novinare

Najmanje 114 novinara i 14 medijskih radnika poginulo je od početka rata Izraela i palestinskog pokreta Hamas i to je jedan od najsmrtonosnijih sukoba za novinare u posljednje tri decenije, prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ).

Komitet navodi da teški uslovi u Gazi povećavaju opasnost za novinare koji nastoje da izvještavaju o ratu i otežavaju toj i drugim organizacijama da u punoj mjeri ocijene koliko su novinari pogođeni, prenio je portal axios.com.

Taj komitet je istraživao više od 130 slučajeva, uključujući potencijalna ubistva, hapšenja i povređivanja novinara i medijskih radnika u regionu od izbijanja rata prije godinu dana.

Većina novinara poginulih u sukobu su Palestinci i umrli su na opasnom zadatku, navodi CPJ i dodaje da su smrtni slučajevi uglavnom posljedica bombardovanja ili vojnih napada.

Navodi se i da je u konfliktu poginulo 14 novinarki, kao i da su brojni fotografi i kamermani stradali dok su pomagali da se dokumentuje situacija u Gazi, gdje mediji spolja jedva da imaju pristup.

Komitet je istakao da je broj novinara poginulih u ratu Izraela i Gaze bez presedana dodajući da je u ratu Rusije i Ukrajine od 2022. do 2024. stradalo 16 novinara i medijskih radnika.

Novinari se po međunarodnom humanitarnom pravu smatraju civilima i ne bi trebalo da budu direktna meta napada.

U međuvremenu branioci slobode štampe i humanitarci vrše pritisak na Izrael da prekine smrtonosne vojne operacije u Gazi.

CPJ navodi i da je rat Izraela i Hamasa osnažio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da cilja na medije koji kritikuju njegovu administraciju.

U maju je izraelska policija ušla u redakciju Al Džazire u Jerusalimu i skinula taj mediji sa kablovske mreže nakon što je parlament usvojio mjeru kojom se zatvara lokalna kancelarija novinske kuće u katarskom vlasništvu.

Netanjahu je i prije rata radio na širokoj konsolidaciji vlasti, uključujući uvođenje novih zakona za zauzdavanje nezavisnih medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније