Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 08. 2014. 12:53 >> 12:53

GRANATIRAN DAMASK

Sukobi na granici sa Libanom

Najmanje 16 osoba, među kojima dvoje djece, ubijeno je noćas kada su sirijski pobunjenici granatirali više kvartova Damaska. Ranjeno je 79 osoba. Istovremeno su izbili novi sukobi u libanskom pograničnom gradu Arsalu, koji su zauzeli islamisti iz Sirije.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman rekao je da je islamistička pobunjenička brigada prošle noći bombardovala više od desetak kvartova sirijske prijestonice, prenosi AFP.

 

 

Istovremeno, libanski državni mediji su javili da su, nakon što je propalo primirje, u gradu Arsalu sukobi ponovo izbili kada su rano jutros militantni aktivisti otvorili vatru na libanske vojnike, navodi AP.

Primirje, koje je sklopljeno uz posredovanje muslimanskih sveštenika, imalo je za cilj da okonča četvorodnevne sukobe u Arsalu i omogući pregovore o oslobađanju zarobljenih libanskih vojnika.

Sirijski islamisti su u subotu zauzeli Arsal i preuzeli kontrolu nad libanskim vojnim položajima, zarobivši izvjestan broj vojnika i policajaca u najozbiljnijem prelivanju sirijskog nasilja u Liban do sada.

U dosadašnjim sukobima ubijeno je 17 libanskih vojnika, a najmanje 22 vojnika i nepoznat broj policajaca vode se kao nestali, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, Saudijska Arabija dostavila je libanskoj vojsci pomoć od milijardu dolara u borbi protiv džihadista na granici sa Sirijom, a načelnik Generalštaba libanske vojske je zatražio od Francuske da ubrza dopremanje obećanih zaliha oružja, prenosi francuska agencija.

S druge strane, organizacija Hjuman rajts voč saopštila je da sirijski pobunjenici drže kao taoce 54 žene i decu već godinu dana i zatražila njihovo oslobađanje uz upozorenje da držanje civila u zarobljeništvu može da se tretira kao ratni zločin.

Ta organizacija takođe navodi da je grupa od 54 osobe, među kojima je 34 djece, zarobljena u priobalnoj provinciji Latakiji tokom opozicione ofanzive prije godinu dana, a pobunjenici ih i dalje drže kao taoce, očito "u namjeri da primoraju vladu na neke korake, uključujući razmjenu talaca i zatvorenika koji se nalaze u državnim zatvorima".

Više od 170.000 ljudi ubijeno je u Siriji otkako su mirni antirežimski protesti u martu 2011. prerasli u oružani sukob, podsjeća francuska agencija.

Izvor: RTS

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније