Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Srna/Rojters ]

23. 09. 2024. 22:24 >> 22:31
Čitaj mi:

pitanje kako su stigle tamo

U peruanskim Andima pronađeni fosili tri mastodona iz ledenog doba

Fosilizovani ostaci tri mastodona iz ledenog doba otkriveni su u peruanskim Andima, a naučnici se pitaju kako su ove velike životinje stigle u tu oblast.

Iskopavanja koja su počela 2019. godine otkrila su fosile, za koje se vjeruje da su stari između 11.000 i 12.000 godina, u dolini grada Čambara, oko 300 kilometara istočno od Lime.

Jedan od primjeraka je gotovo kompletan i mogao bi da bude najočuvaniji mastodon u cijelom Peruu, rekao je paleontolog Ivan Meza.

„Ako se pronađe lobanja, a sve ukazuje da su tu kljove – to bi imalo naučni značaj na nacionalnom i globalnom nivou“, rekao je Meza.

Mastodoni su bili slični takođe izumrlom mamutu, ali su imali ravnije glave i ravnije kljove.

Naučnici se sada nadaju da će u toj oblasti pronaći još fosila, koji bi mogli da daju odgovore na pitanja kako i kada su mastodoni stigli u ovu oblast.

„Riječ je o maloj površini, manjoj od jednog hektara. Do danas smo otkrili tri primjerka, sa mogućnošću da ih bude više, i od drugih vrsta životinja“, rekao je Meza.

Stručnjaci smatraju da su mastodoni vjerovatno migrirali iz Sjeverne Amerike u Južnu Ameriku u potrazi za hranom i vodom jer su se klimatski uslovi promijenili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније