Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

23. 09. 2024. 19:50 >> 19:50
Čitaj mi:

danilovgrad

Vrijeme curi, lokacije za zakopavanje eutanaziranih grla nema

Iako je danas istekao rok koji su predstavnici mjesnih zajednica u Danilovgradu imali da opštini ponude nove lokacije za zakopavanje uginulih krava, na adresu lokalne uprave nije stiglo previše ideja. Zvanično samo jedna – i to iskučivo za mještane mjesne zajednice Vražegrmci... I dok iz mjesnih zajednica poručuju da oni nijesu stručni, te da bi najbolje bilo da opština ponudi nekoliko rješenja od kojih će građani izabrati najbolje, iz lokalne samouprave odgovaraju da je pred njima težak zadatak, te da kako god odluče, nailaze na nezadovljstvo...

Vrijeme curi a lokacije za zakopavanje eutanaziranih grla u Danilovgradu – nema. Iako svjesni problema, predstavnici mjesnih zajednica nijesu bili previše zainteresovani za predlaganje mjesta gdje će zakopati uginule krave.

"Iz toga razloga što se mi nalazimo u tom centralnom dijelu koji je naseljen i koji se bukvalno nalazi u centru Danilovgrada. Ono što ja znam, jedna mjesna zajednica je predložila jednu lokaciju, ali u situaciji ako se u njihovoj mjesnoj zajednici dogodi nekakav takav slučaj..", kaže Darko Zarubica iz Mjesne zajednice Danilovgrad. 

I tako danima, poručuje prvi čovjek Danilovgrada, Aleksanar Grgurović, i podsjeća da mještanima nedavno nije odgovaralo da grla zakopaju nedaleko od naselja Studeno. Negdje, kaže, moraju.

"Mi se trenutno nalazimo u velikom problemu, sa jedne strane imam profesionalnu obavezu da pomognem svim stočarima i da nadjemo lokaciju, s druge strane imam blokadu i bunt kad god se nađe neka određena lokacija gdje bi mogli da izvršimo ukop ovih životinja", navodi Grgurović. 

Bunta ne bi bilo da su se tada konsultovali s građanima, odgovaraju oni od kojih se očekuje da pomognu. S druge strane, poručuju da nijesu ni dovoljno stručni da predlože pogodnu lokaciju.

"Smatram da bi možda bolje bilo da su predstavnici opštine dali određene lokacije za koje oni smatraju da su bezbjedne, za koje su oni utvrdili da su bezbjedne, pa daju građanima na uvid, da građanima na osnovu toga daju određeni sud. Ja sam siguran da postoji određeni strah kod svih ljudi", dodaje Zarubica. 

Odbornik Preokreta Vuk Iković predlaže da se organizuje javna tribina.

"Ja ću da se uključim sa rešenjima, sa prezentovanjem tih rešenja, da objasnim građanima o čemu se radi i zašto je urgentno neophodno da se odredi jedna ili dvije lokacije gdje će se zakopati krave", kaže Iković. 

A dok se ne nađe konačno rješenje, Iković predlaže alternativu.

"Jedna od alternativnih lokacija, odnosno mjesta, koju treba razmotriti, jeste u blizini Ziksa je prostor za nezbrinute životinje, gdje treba vidjeti sa upravom Ziksa, da li tamo mogu krave koje su zaražene privremenom biti locirane, dok se ne nađe mjesto gdje će biti ukopna jama, odnosno jama grobnica", navodi Iković. 

Stočnu grobnicu nemaju ni ostale opštine u Crnoj Gori. Zato je, poručuje predsjednik opštine, svaka ideja dobrodošla.

"Negdje bih konstatovao da ni država nije pokazala odgovornost i da je veliku odgovornost prebacila na nama. Opet je ovo širenje zarazne bolesti...", dodaje Grgurović. 

A kju groznica pogađa i ljude. Oboljelo je 16 osoba. Ministar zdravlja sumnja da će ih biti još, pa poziva sve koji imaju simptome da se što prije testiraju.

Ministar zdravlja Vojislav Vojislav Šimun poručuje da imamo dovoljan broj testova.

"Vrlo je bitno da se pacijenti ukoliko imaju simptome a nijesu testirani da se sami jave ali se trudimo da na svim tim lokalitetima sami testiramo da bismo sve veći broj uhvatili i pravovremeno testirali", navodi Šimun. 

I tako, dok kju groznica hara Danilovgradom, stočari su prinuđeni da čekaju, iako strahju od širenja groznice na farmama. Zato još jednom apeluju na nadležne da hitno pronađu rješenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније