Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ Klix.ba ]

10. 10. 2024. 11:47 >> 11:47

NOVI HORIZONTI U AUTOMOBILSKOJ INDUSTRIJI

Audi AI:Trail – Automobil budućnosti sa pet dronova

U svijetu automobila, inovacije se dešavaju brzinom svjetlosti, a jedan od najuzbudljivijih projekata koji je privukao pažnju ljubitelja tehnologije i automobila jeste Audi AI:Trail. Ovaj konceptni SUV ne samo da predstavlja napredak u dizajnu i tehnologiji, već se ističe i svojim integrisanim dronovima, što otvara nove horizonte u automobilskoj industriji.



Audi AI:Trail je konceptni SUV koji je predstavljen na IAA još 2019. godine. Njegov dizajn je inspirisan prirodom i avanturom, a njegov oblik je aerodinamičan i futuristički, kažu u Audiju. Sa visokim odstojanjem od tla i robustnim izgledom, ovaj automobil je kao stvoren za off-road avanture.

Pored svog jedinstvenog izgleda, opremljen je električnim pogonom, što je dodatno u skladu sa trendom održivosti u automobilskoj industriji.

Audi AI:Trail je vizija budućnosti koja kombinuje mobilnost, održivost, inovacije i avanturu. Sa svojim jedinstvenim dizajnom i integracijom pet dronova, ovaj konceptni SUV predstavlja korak napred u automobilskoj industriji.

Kada je riječ o performansama, Audi AI:Trail može da se pohvali moćnim električnim motorima koji pružaju visoke brzine i odlične performanse u različitim terenskim uslovima. Sa baterijom velikog kapacitetado 100 kWh, ovaj SUV nudi i do 400 kilometara autonomije, čineći ga pogodnim za duža putovanja i avanture.

Ukupna snaga sistema je oko 320 kW (oko 429 konjskih snaga), što omogućava brzo ubrzanje i dinamičnu vožnju. Može ubrzati od 0 do 100 km/h za oko 4,5 sekundi, što je veoma impresivno za SUV ovog tipa. Ima pogon na sva četiri točka, a maksimalna brzina mu je oko 180 km/h, što je odgovarajuće za off-road vozila.

Integrisani dronovi
Jedna od najzanimljivijih karakteristika Audi AI:Trail su dronovi koji su dizajnirani da poboljšaju iskustvo vožnje i istraživanja. Dronovi se mogu lansirati iz vozila i koriste se za različite svrhe, uključujući: istraživanje terena, navigaciju, dokumentaciju i snimanje, bezbjednost i nadzor, interakciju sa okolinom.

Audi AI:Trail je opremljen najnovijim tehnološkim rješenjima koja omogućavaju savršenu povezanost između vozila i dronova. Vozač može lako da upravlja dronovima putem ekrana u vozilu ili putem mobilne aplikacije. Povezivost sa internetom omogućava prenos podataka i automatsku ažuriranje softvera, što dodatno poboljšava funkcionalnost.

Pored toga, ovaj automobil se može integrisati sa drugim pametnim uređajima, stvarajući sistem u kojem vozilo, dronovi i drugi uređaji međusobno komuniciraju. Ovo otvara vrata za razvoj dodatnih aplikacija i usluga koje mogu unaprijediti iskustvo vožnje.

Veza sa vještačkom inteligencijom
Audi AI je, kao što mu i ime kaže, opremljen tehnologijama koje koriste vještačku inteligenciju (AI) kako bi poboljšale performanse vozila i unaprijedile iskustvo vožnje. Kuriozitet je da ne postoji komandna tabla, već je vaš mobilni telefon koji se postavi iza volana, sve što vam treba.

Vještačka inteligencija igra ključnu ulogu u razvoju Audi AI:Trail, omogućavajući inovativne funkcije koje poboljšavaju iskustvo vožnje, sigurnost i efikasnost.

AI se koristi za analizu podataka o terenu, vremenskim i putnim uslovima, prikuplja real-time informacije o saobraćaju ili predloženim alternativnim rutama.

Dronovi u ovom Audiju koriste vještačku inteligenciju za autonomno letjenje. AI može da optimizuje putanju dronova, izbjegavajući prepreke i prilagođavajući se promjenama u okruženju.

Vještačka inteligencija može da analizira stil vožnje i prilagođava performanse vozila, rad motora, kočnica i drugih komponenti, kako bi se poboljšala udobnost i efikasnost.

AI se koristi i za glasovne komande i personalizovane preporuke na osnovu preferencija vozača, kao i mogućnost automatskog prepoznavanja putnika i prilagođavanja podešavanja u skladu sa njihovim potrebama.

Vještačka inteligencija se, takođe, koristi za analizu podataka iz senzora i kamera kako bi se identifikovale potencijalne opasnosti na putu, kao što su drugi učesnici u saobraćaju, pješaci ili prepreke.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније