Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Blic ]

07. 10. 2024. 12:06 >> 12:06
Čitaj mi:

VRIJEDI ZNATI

Tri savjeta Nikole Tesle za postizanje uspjeha

Nikola Tesla, srpski i američki pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po projektovanju modernog sistema napajanja naizmjeničnom strujom, imao je čudne navike, ali i pametne savjete.

 



Tesla je konstantno radio na projektima i često ih je realizovao do kraja, pa na njegovo ime ima oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

Iako je spavao samo dva sata noću, sve što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

Tri najvažnija Teslina savjeta su:

1. Dobro razmislite prije nego što nešto uradite
Nikola Tesla je govorio kako u mislima može da zamisli mašine i rijetko je pravio nacrte prije početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelizacije nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba skoncentrisati na viziju konačnog proizvoda. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

„Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim sa konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem sa izgrađivanjem u svojoj mašti. Mijenjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primijetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti”, zapisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen s ovim vještinama, već je radio određene vježbe kao dijete kako bi unaprijedio rad svog mozga.

2. Idite u šetnju
Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. Izgleda da je i Tesla bio ovakvog mišljenja, mada su njegove šetnje bile dio opsesivno-kompulsivnog sindroma od kojeg je bolovao, on je nekoliko „eureka momenata” imao upravo tokom njih.

Tokom jedne od šetnji dobio je ideju o naizmjeničnoj struji. Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, i dok je sa prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmjeničnoj struji.

3. Radite u samoći i tišini
Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

„Um je oštriji i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koja nam oštećuju kreativni um. Budite sami, to je tajna inovatora, budite sami, tada se ideje rađaju”, tvrdio je Tesla.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније