Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M. [ N1 ]

19. 09. 2024. 22:37 >> 22:38
Čitaj mi:

istraživanja pokazala

Na koji način se mijenja mozak žene tokom trudnoće

Trudnoća izaziva ogromne, već poznate promjene u tijelu žene, a nova studija pokazuje da mozak takođe prolazi kroz velike promjene, neke privremene, a neke dugotrajne.

Naučnici su rekli da su po prvi put mapirali promjene koje se dešavaju dok se mozak žene reorganizuje kao odgovor na trudnoću, na osnovu skeniranja napravljenih 26 puta, počevši od tri nedjelje prije začeća, do devet mjeseci trudnoće, a zatim dvije godine nakon porođaja.

Studija je dokumentovala široko rasprostranjeno smanjenje zapremine kortikalne sive materije, naboranog regiona koji čini najudaljeniji sloj mozga, kao i povećanje mikrostrukturnog integriteta bijele materije koja se nalazi dublje u mozgu. Obje promjene su se poklopile sa povećanjem nivoa hormona estradiola i progesterona.

Siva materija se sastoji od ćelijskih tijela nervnih ćelija mozga, dok je bijela materija sastavljena od snopova aksona, nervnih ćelija koje prenose signale u vezama na daljinu u cijelom mozgu.

„Prilično je šokantno da 2024. godine nemamo skoro nikakve informacije o tome šta se dešava u mozgu tokom trudnoće. Ovaj rad postavlja više pitanja nego što daje odgovora, a mi samo zagrebemo površinu tih pitanja“, rekla je Elizabeth Krastil, kognitivni neuronaučnik sa Kalifornijskog univerziteta ujedno i subjekt ovog istraživanja.

Krastil je rekla da tokom studije nije bila svjesna podataka koji pokazuju promjene u njenom mozgu i da se nije osjećala drugačije.

Naučnici su rekli da su, otkako je studija završena, primijetili isti obrazac kod nekoliko drugih trudnica koje su bile podvrgnute skeniranju mozga u tekućoj istraživačkoj inicijativi pod nazivom Maternal Brain Project, koja ima za cilj da poveća broj ispitanika na stotine.

„Prethodne studije su snimale mozak prije i poslije trudnoće. Ali nikada nismo bili svjedoci mozga usred ove metamorfoze“, dodala je Emili Džejkobs, neuronaučnik sa Univerziteta u Kaliforniji.

Skeniranje je pokazalo u prosjeku oko 4 odsto smanjenja sive materije u otprilike 80 odsto proučavanih regiona mozga. Mali oporavak nakon porođaja nije vratio volumen na nivoe prije trudnoće. Istraživači su rekli da nije jasno da li je gubitak sive materije loša stvar.

Takođe su pokazali povećanje od oko 10 odsto mikrostrukturnog integriteta bijele materije, mjere zdravlja i kvaliteta veza između regiona mozga, dostižući vrhunac u kasnom drugom i ranom trećem tromjesečju, a zatim se vraćaju na nivoe prije trudnoće nakon porođaja.

„Ova promjena bi mogla da ukaže na kalibraciju moždanih kola, slično onome što se dešava svim mladim odraslim osobama dok prolaze kroz pubertet. Neke od promjena koje smo primijetili takođe mogu biti odgovor na visoke fiziološke zahtjeve same trudnoće, pokazujući koliko mozak može da bude prilagodljiv“, rekla je Laura Pritschet, postdoktorski saradnik na Univerzitetu u Pensilvaniji i glavni autor studije.

U budućnosti, istraživači se nadaju da će ispitati kako varijacije u ovim promjenama mogu pomoći u predviđanju pojava poput postporođajne depresije i kako preeklampsija, ozbiljno stanje krvnog pritiska koje se može razviti tokom trudnoće, može uticati na mozak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније