Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

08. 10. 2024. 09:45 >> 09:45
Čitaj mi:

PROTEKLE SEDMICE

Uhapšena 41 osoba, nije dozvoljen ulaz u državu za 10 lica

Službenici Uprave policije su od 30. septembra do 07. oktobra na teritoriji Crne Gore registrovali 88 krivična djela, za koja će odgovarati 74 fizička lica i 2 pravna lica, navodi se u saopštenju Uprave policije.

“U trenutku izvršenja 19 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvjetljavanjem 13 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 68,4%”, navodi se u soapštenju..

Pripadnici kriminalističke policije su uhapsili 41 osobu, od čega njih 35 zbog krivičnih djela, četiri zbog učinjenih prekršaja, a dvije po osnovu potjernice.

“Policija je tokom prethodne sedmice, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, oduzela 8 komada oružja i 67.326  komada municije različitog kalibra”, navodi se u saopštenju.

U protekloj sedmici nijesu rgistrovana ubistva.

“Sedmicu za nama obilježila je akcija usmjerena na razbijanje krijumčarskih mreža za trgovinu ljudima i ilegalne migracije, koje su svoje kriminalne aktivnosti sprovodili od kraja 2023 i tokom 2024 godine. U  ovoj  akciji  Specijalnom državnom tužilaštvu procesuriano je 15 lica, među kojima je 5 stranih državljana, pri čemu je slobode lišeno 12 lica, zbog sumnje da su prokrijumčarili najmanje 352 migranta”, navodi se u saopštenju.

Policija  je podnijela tri krivične prijave protiv tri lica zbog tri djela u vezi sa drogama. Osim toga, podnijeto je i šest prekršajnih prijava protiv šest lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

U izvještajnom periodu zaplijenjeno je oko 90 ilograma droge, od čega najviše marihuane.

“Kada je riječ o otkrivanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je podnijela devet krivičnih prijava i izvještaj kao dopunu krivične prijave protiv 13 fizičkih i 2 pravna lica zbog učinjenih 14 krivičnih djela”, navodi se u izvještaju.

Kada je korupcija u pitanju podnešene su četiri krivične prijave protiv šest fizičkih i dva pravna lica, zbog šest krivičnih djela, među kojima su zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

“U javnom sektoru je otkriven slučaj korupcije iz koga je procesuirano jedno lice – bivši službenik MUP-a, koji je zloupotrijebio službeni položaja na način što je nevršenjem  svoje službene dužnost, prilikom postupanja po zahtjevu jednog lica za pribavljanje dozvole za nabavku oružja, propustio da izvrši provjeru osuđivanosti, što je bio u obavezi,  i izdao mu dozvolu za nabavku oružja,  iako isti nije ispunjavao zakonom propisane uslove”, kazali su iz policije.

Tokom tog perioda registrovano je 12 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 16 prekršajnih prijava.

“Kada je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji, policija je podnijela  tri krivične prijave i tri izvještaja kao dopune krivičnih prijava, protiv sedam maloljetnih lica, zbog počinjenih krivičnih djela omogućavanje uživanja opojnih droga, krađa, laka tjelesna povreda”, kazali sui z policije.

Podnešene su i tri prekršajne prijave protiv tri maloljetna lica zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotreba opojnih droga i Zakona o JRM.

Kriminalistička policija je lišila slobode 18 lica  po lokalnim i naconalnim potjernicama, dok su po međunarodnim potjernicama na teritoriji naše države lišena slobode dva lica. 

Kako su naveli, sedmicu za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira.

"Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 16 lica zbog 11 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica 8 su lišena slobode."

Policija je od 30.09. do 07.10. obezbjeđivala 3 javna okupljanja.

"Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaju tokom prethodne sedmice registrovano je 145 saobraćajnih nezgoda, u kojima je stradalo jedno lice, 5 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, a njih 37 lake tjelesne povrede. Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 306 prekršajnih prijava, izdala 2.409 prekršajnih naloga i lišila slobode 114 lica zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima", navodi se u saopštenju

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu više od 25.000 eura.

"Granična policija je od 30. septembra do 07. oktobra 2024. godine na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 468.498 lica od toga 224.802 lica na ulazu i 243.696 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 112.019 motornih vozila, 175 plovila, 576 vazduhoplova i 22 voza. Nije dozvoljen ulaz u našu državu za 10 lica", kazali su iz policije. .

Službenici Sektora granične policije izdali  su 100 prekršajnih nalog shodno Zakonu o strancima. Donijeto je šest rješenja o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 30 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 28 lica je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Iniciran je jedan prestanak privremenog boravka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније