Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.M.

10. 10. 2024. 17:31 >> 17:31

NAKON 35 DANA

Sa dna mora, sa četiri lokaliteta u Herceg Novom, izvučene 44 tone otpada

Nakon 35 dana završen je projekat čišćenja hercegnovskog podmorja na četiri lokaliteta: Rose, ušće rijeke Sutorine od mosta do mora i dio rijeke, Škver i Topla, od Hunguest hotela Sun resort do restoraana “Mimoza”.

“Angažovano je šest ronilaca lokalne kompanije “Aqua Boka” i četiri pomoćnika ronilaca, dva plovila, specijana mašina za vađenje otpada. Izvađeno je oko 44 tone raznog otpada, najviše guma, plastike, ali i željeza, tepiha…Sa dna mora izvučeno je 3,8 tona kabastog otpada, odnosno iz podmorja Rosa i Škvera ukupno 7,5 tona, Tople 5 tona i rijeke Sutorine i okoline 27 tona”, ističe za Novski portal koordinator projekta u ime Sekretarijata za ekologiju i energetsku efikasnost, Ilija Peulić.

Za ovoliku količinu i vrstu otpada, koje devastrira morsku floru i faunu, sigurno su najodgovorniji stanovnici ovog područja, manje turisti.

Kompletan odvoz otpada na deponiju povjeren je “Čistoći” DOO, koja je angažovala radnike, kamione i specijalnu mašinu za podizanje odbačenog smeća. Najveća su zagađenja na mjestima gdje se ulivaju rijeke i potoci u more, kao i lokalitet Škver.

Ovo je bio prvi projekat koji je sa skoro 36 hiljada eura, direktnom pogodbom, finansirao Eko fond i EU. Najviše je u njegovu realizaciju bila uključena Kancelarija za međunarodnu saradnju, a pomogli su MZ Rose, Institut Igalo, Morsko dobro…

“Za sljedeću godinu planiramo nastavak i učešće na konkursu Eko fonda za akcije čišćenja podmorja cijele rivijere, akvatorijuma Herceg Noovg i Luštice, sa ulaganjem od 100 hilajada eura. Računamo da ćemo za dvije godine uspjeti da očistimo primarni otpad, a onda da uvedemo stalno godišnje čišćenje podmorja, da se otpad ne taloži.”

Plan je da se akcije ubuduće organizuju u aprilu i u septembru ili oktobru, dodaje Paulić.

Inače, ovogodišnja prva velika akcija biće okončana zvanično sljedećeg petaka u 10 sati na loaklitetu Milašinovića plaže, gdje je ostao veliki broj guma. Do sada se nije mogla uspješno izvesti ta akcija zbog prisustva kupača.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније