Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

04. 10. 2024. 11:13 >> 11:13
Čitaj mi:

RAJZING RAJNKE

"SAD podržavaju napredak u ekonomskoj i bezbjednosnoj saradnji"

Sjedinjene Američke Države (SAD) u potpunosti podržavaju dalji napredak u regionalnoj ekonomskoj i bezbjednosnoj saradnji, posebno u naporima Crne Gore ka evropskim integracijama, saopštila je ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke na otvaranju 14. 2BS Foruma u Budvi.

Međutim, Rajnke je kazala da identitetska politika, koju podstiču i "manipulišu zlonamjerni akteri i njihovi proksiji, stvara klimu podjela koja bi mogla da hendikepira ovu zemlju", ali i svaku drugu zemlju u kojoj svi pripadnici različitih grupa nijesu poštovani i prihvaćeni.

Prema njenim riječima, moć istinskog pomirenja je u rukama naroda.

"Svaki građanin ima moć poštovanja, tolerancije, inkluzije i praštanja, kao i sposobnost da odbije provokacije. Širenje tolerancije, praštanja i poštovanja jedan su od glavnih ključeva za otključavanje sigurne i mirne budućnosti", zaključila je Rajnke.

Na otvaranju 14. 2BS Foruma govorila je predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore Milica Pejanović Đurišić, koja je kazala da je crnogorsko društvo izloženo ogromnom pritisku u cilju slabljenja kohezije zasnovane na građanskim, sekularinim i evropskim vrijednostima, a na račun nacionalističkih i populističkih neodgovornih manipulacija kojima se dodatno slabe nedovoljno izgrađene institucije. 

Pejanović Đurišić smatra da se Crna Gora, kao članica NATO i najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, nalazi na kritičnoj tački koja ce odrediti njenu budućnost.

"U zemlji koja je čvrsto opredijeljena za evroatlantski put, ne smije se dozvoliti zanemarivanje izazova koji dolaze spolja i koji veoma lako mogu prerasti u unutrašnje probleme", smatra Pejanović Đurišić.

Ona je kazala da tema ovogodišnjeg Foruma – World in Disorder: Turning Adversity into Opportunity najbolje oslikava našu stvarnost.

"Na globalnom nivou, suočavamo se sa velikim promjenama, uslovljenim kako ratovima koji se vode na evropskom kontinentu i na Bliskom Istoku tako i ostalim brojnim, a manje vidljivim, konfliktima u svijetu, što sve zahtijeva brzo prilagođavanje i čvršću saradnju transatlantskih partnera", rekla je Pejanović Đurišić.

S druge strane, dodaje ona, već dobro poznati regionalni izazovi ponovo dobijaju na intenzitetu i predstavljaju značajno opterećenje za Zapadni Balkan, usporavajući napredak u evropskim integracijama, pa i ukupan razvoj.

"Evropa se suočava s jednim od najsloženijih perioda u novijoj istoriji. Ruska agresija na Ukrajinu ušla je u treću godinu, a njeni efekti se jednako snažno osjećaju kao i na početku rata. Nećemo prestati da ponavljamo da ovaj sukob nije samo vojna konfrontacija, već predstavlja i direktan izazov posthladnoratovskom međunarodnom poretku i temeljnim principima međunarodnog prava. Ukrajinski otpor zato je postao simbol globalne borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake nezavisne države na svijetu, ali i odbranu demokratskih vrijednosti od totalitarnih tendencija", istakla je Pejanović Đurišić.

Smatra da propaganda i dezinformacione kampanje, koje iz Moskve često dolaze preko Beograda i Banjaluke, ciljaju na destabilizaciju regiona, raspirivanje međuetničkih tenzija i usporavanje evropskih integracija. S druge strane, kineski ekonomski uticaj ostaje dio geopolitičkog pritiska koji dodatno komplikuje regionalnu dinamiku.

"Za Crnu Goru, ove tendencije znače da moramo biti oprezniji nego ikad. Kao članica NATO-a i najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, naša zemlja se nalazi na kritičnoj tački koja ce odrediti njenu budućnost. U zemlji koja je čvrsto opredijeljena za evroatlantski put, ne smije se dozvoliti zanemarivanje izazova koji dolaze spolja i koji veoma lako mogu prerasti u unutrašnje probleme", navodi Pejanović Đurišić.

Politička polarizacija, etnonacionalizam i ranjivost na strani maligni uticaj predstavljaju, dodaje ona, mnogo ozbiljnije prijetnje našem demokratskom razvoju i napretku ka punoj integraciji u evropske strukture nego što su sa domaćih najviših adresa spremni da to prepoznaju i saglasno tome izvrše potrebna prilagođavanja javnih politika.

"Ne treba posebno ilustrovati činjenicu da je crnogorsko društvo izloženo ogromnom pritisku u cilju slabljenja kohezije zasnovane na građanskim, sekularinim, evropskim vrijednostima, a na račun nacionalističkih i populističkih neodgovornih manipulacija kojima se dodatno slabe nedovoljno izgrađene institucije, čime se posljedično ugrožava stabilnost sistema u svim njegovim segmentima", ocijenila je Pejanović Đurišić.

Prema njenom mišljenju, ovi izazovi nijesu nepremostivi, već predstavljaju priliku da se ojačaju institucije, unaprijede procesi i pokaže otpornost našeg građanskog društva.

"Put ka EU, iako izazovan, mora da ostane strateški cilj i ključni faktor unutrašnje kohezije i stabilnosti. Atlantski savez Crne Gore, kao jedan od vodećih zagovornika evroatlantskih vrijednosti u zemlji, nastaviće da bude partner svima koji rade na jačanju ovih procesa. U tom smislu se nadam da i iskazana podrška Vlade Crne Gore ne samo Forumu već i održavanju strateškog dijaloga nakon Foruma znači spremnost da se prevaziđe zastoj u promovisanju i usvajanju evroatlantskih vrijednosti i principa", zaključila je Pejanović Đurišić, dodajući da 2BS Forum igra neprocjenjivu ulogu u jačanju partnerstva između Crne Gore i međunarodnih institucija, poput NATO-a i Evropske unije, te u promovisanju interesa Crne Gore na međunarodnoj sceni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније