Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

04. 10. 2024. 10:55 >> 10:57
1
Čitaj mi:

CDT

"Ministarstvo da objavi dokumentaciju o davanju saglasnosti za spomenik Amfilohiju"

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Ministarstvo kulture i medija da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, te da u zakonskom roku odgovori na zahtjev za slobodan pristup informacijama poslat 20. septembra, kojim su, kako navode, tražili da im dostave sve relevantne dokumente i informacije o procesu donošenja odluke o zahtjevu za davanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja ranijem mitropolitu SPC Amfilohiju Radoviću u Beranama.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, zakonski rok za dostavljanje odgovora od strane ministarstva ističe u ponedjeljak.

"Iako smo javno apelovali na ministarstvo da ne čeka krajnji zakonski rok za dostavu informacija, te da o ovoj temi informiše ne samo nas već brojne zainteresovane medije i opštu javnost, do danas na našu adresu nije stigao nikakav odgovor. Podsjećamo da smo tražili vjerodostojne kopije: prvobitnog rješenja o zahtjevu za davanje saglasnosti od 21.08. koje je poništeno; zahtjeva i dopune zahtjeva Opštine Berane za podizanje spomen obilježja; kopije zapisnika sa sjednica i eventualnih pojedinačnih izjašnjenja članova Komisije za spomen-obilježja Ministarstva kulture i medija, koja je razmatrala ovaj zahtjev; kao i akte o obrazovanju te komisije i imenovanju njenih članova", navode iz CDT-a.

Poručuju da se u demokratskim i uređenim zemljama odluke donose na osnovu propisa, pravila i procedura.

"Građani/ke imaju neotuđivo pravo da znaju jesu li procedure poštovane, kako je tekao proces, kakvi su bili stavovi članova stručne komisije Ministarstva, te na osnovu čega i zašto je u toku jednog poslijepodneva došlo do promjene odluke. Nedostatak informacija ili prikrivanje ključnih podataka ne samo da urušava povjerenje građana/ki u institucije, već otvara prostor za manipulacije, netransparentne pritiske i zloupotrebu moći", navode u saopštenju.

U građanskoj i pravno uređenoj državi, poručuju da se odluke ne smiju donositi na osnovu zahtjeva i pritiska bilo koje interesne grupe, posebno vjerskih zajednica, već isključivo u skladu sa zakonom, stručnošću i jasnim javnim interesom.

"Svako odstupanje od ovih principa predstavlja opasnost za demokratski poredak i vodi nas prema neodgovornom vladanju zasnovanom na pogodovanju određenim interesima, umjesto na poštovanju pravne države", zaključuju iz CDT-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније