Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

B.B.

10. 10. 2024. 16:08 >> 16:08

Vlada CG

Naknada za korišćenje plastičnih kesa 0,03 eura po komadu

Naknada koju će plaćati prodavac lagane plastične kese za nošenje, debljine zida više od 50 mikrona biće 0,03 eura po komadu, a obračunavaće se na osnovu mjesečnog izvještaja o količini kesa koju je prodavac stavio u promet, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.

Uredba, kako navode u saopštenju, treba da doprinese smanjenju upotrebe plastičnih kesa i unaprijedi postojeće stanje upravljanja otpadom, čime se smanjuje negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Sredstva od ove naknade uplaćivaće se na račun Fonda za zaštitu životne sredine i moći će se koristiti samo za finansiranje i kofinansiranje aktivnosti podizanja svijesti i pružanja informacija javnosti i kampanja o štetnosti upotrebe plastičnih kesa za životnu sredinu.

Podsjećamo uredba o nekorišćenju plastičnih kesa i plastike za jednokratnu upotrebu, stupa na snagu 20. oktobra.

Odobrena sanitarna sječa

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i Odluku o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju u područnim jedinicama Rožaje, Plav, Pljevlja i Berane (sanitarna sječa u 2024. godini).

"Ovom odlukom se daje na korišćenje drvna zapremina koja je bila izložena dejstvu entomoloških činilaca, kao i drugih abiotičkih činilaca, po gazdinskim jedinicama i odjeljenjima u skladu sa izvođačkim projektima. Saglasno važećim propisima, ovu drvnu zapreminu je neophodno što prije sjeći radi sprečavanja daljih štetnih posljedica. Osnov za utvrđivanje početne cijene drveta koje je predmet prodaje u dubećem stanju čine kvalitet doznačene bruto drvne zapremine, otvorenost šumskim komunikacijama i drugi parametri definisani Zakonom o šumama, po prijedlozima stručnih službi područnih jedinica. Prodaja drveta u dubećem stanju (sanitarna sječa) sprovešće se u postupku javnog nadmetanja/aukcijska prodaja/ putem Javnog poziva", navode u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније